Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кафето: една история на любов и омраза

21 Септември 2013 / 13:09:18  GRReporter
1674 прочитания

Войната срещу кафето тръгва много по-отдавна и от войната, която Ричард Никсън обявява на наркотиците, със също толкова неуспешни резултати. От векове кафето се свърза със забрани, опити за контрол, увеличение на цените, влиза в черния списък на религиите. Винаги обаче излиза на преден план- през пристанищата, черния пазар и смесено с жълъди или бакла. Въпреки опитите за контрол с времето става по-евтино.

Дори и предполагаемото откриване на кафето е свързано със забрана, В Етиопия през 9-ти век един млад пастир видял животните си  да ядат плодовете на един храст и след това ставали неспокойни. Занесъл плодовете на имама, който почувствал някакво латентно наркотично вещество в тях и ги хвърлил в огъня.

След изпичането им обаче придобивали прекрасен аромат, и след махането им от жарта  се слагали в джезве с гореща вода. Приблизително по този начин се е появила първата чаша кафе. Историята за първи път е спомената във френски текст от 17-ти век, който описва подчертаната природа  кафето и го поставя между атрактивните, но и между опасните вещества.

Кафето пътува от Етиопия до Йемен в началото на миналото хилядолетие и името му идва от арабската дума „qahwah”. Мока (Mokha) е пристанище в Йемен. В целия ислямски свят  от Медина до Багдат, били отворени кафенета, а клиентите им се срещали и говорели за политика. В Истанбул кафето било толкова популярно, че според Александър Дюма имамите се оплакали, че джамиите са празни, докато кафенетата са пълни.

Кафето е забранено в Мека от 1511 до 1524, а когато султан Мурат се качва на трона през 1574, убива веднага петимата си братя и определя кафето за нежелано. Наследникът му Мехмед забранява всички кафенета и гота заповедта била нарушавана, собствениците и клиентите им били хвърляни в Босфора, вързани в чували.  В края на краищата властите изоставили съпротивата си срещу кафето и то станали част от клишето, което Западът имал за Турция.

До края на16-ти век голям брой европейски моряци били опитали напитката при пътуванията им на изток. Първото кафене в Европа е отворено във Венеция през 1645, след това се появили в Англия. До 1675 там е имало повече от 3000 кафенета и крал Чарлз Втори се опитва да ги обяви за места, където се събират „недоволни от Негово Величество”. Тези опити са неуспешни, както се очаква. Кафенето на Lloyd се развива в най-важната осигурителна компания в света. Забраната в неуспешна и в пред-революционна Франция.

Първото кафе в Европа е приготвено по начина, който и днес се използва в Близкия изток. При него зърната се кипват няколко пъти, докато се получи много горчива напитка. През 1750 французите създават един първообраз на каната за кафе, а през 1855 се появява първото еспресо.

Когато се приготвя еспресо, горещата вода притиска прясно смлените зърна със сила и изкарва от тях смес от естественото им масло, давайки по този начин подчертан вкус. Възможно е името еспресо да идва от скоростта, с която се приготвя и защото се приготвя отделно (expressly) за всеки клиент. Еспресото е чудесно съчетание между технология и природа.

Днес Бразилия е най-големият производител на кафе, произвежда около една трета от кафето в света, два пъти повече от втората страна. Кафето се развива добре и през промишлената епоха. Безкофеиновото кафе се произвежда като  зърната се слагат под пара и кофеинът се извлича чрез измиването с разтворител. Повечето хора при сляпа дегустация не могат да открият разликата, тъй като кофеинът няма аромат. Разтворимото кафе е открито през 1906.

Кафето е изключително популярно и е третата по потребление напитка, след водата и чая, и втората най-търгувана стока след зехтина. Макар че много проучвания на лекари се опитват да покажат връзка между употребата на кофеин и почти всички болести, има точно толкова положителни последици от употребата му за организма. Във всеки случай, малко вероятно е каквото и да било лекарско становище да промени навика на милиони хора, които обожават кафето заради уникалния му вкус и полезните му качества.

 

Категории: кафе еспресо кофеин забрани кафенета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus