Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Извънредно положение на Родос и по-малки пожари в цяла Гърция

29 Август 2012 / 09:08:58  GRReporter
1664 прочитания

Пожарите в Гърция продължават и последните най-големи огнища са на островите Родос, Идра, Закинтос, Крит в района на Ханя. Пожар от Бившата югославска република на Македония е преминал границата и се е разпространил до Флорина. 30 огнеборци се опитват да загасят пламъците. Към седем вечерта във вторник избухна голям горски пожар в района на Нео Вудза-Атика, където в момента има 40 пожарникари с 19 противопожарни коли и 20 души от сухопътните сили. Огънят е доближил населените райони на Рафина и Пикерниос, но не е засегнал къщи благодарение на помощта на доброволчески отряд.

На Родос бе обявено бедствено положение след като огънят започна да се разпространява в горски части между Свети Сила и Долината на пеперудите. Властите съобщават, че на острова са направени четири опита за подпалване на умишлен пожар в същия район в последните няколко дни. Със стихията се борят 94 огнеборци, част от които са от Атина, 33 противопожарни коли, 67 души от сухопътните сили, три специални самолета и един хеликоптер. Силните ветрове затрудняват сериозно ограничаването на пожара. До момента се предполага, че са изгорели над пет хиляди декара горска площ. До обяд в сряда пожарът в Родос е частично овладян.

На Крит в района на Ханя около селата Лакон, Омалос и Каранос са били подпалени тревни площи и храсти, които не заплашват населени райони. На място са 10 пожарникари, два сухопътни отряда, пет противопожарни коли. На остров Законтос в района на Кери отново избухна пожар, с който се борят 10 пожарникари с пет специализирани коли и два противопожарни самолета. На остров Идра огънят се разпространява по-бързо и там се борят 17 пожарникари с три противопожарни коли, като на разположение имат и два специализирани самолета.

Докато в страната бушуват десетки пожари на ден, Атинската прокуратура установи нарушения в начина, по който се наемат противопожарните самолети. Според данните изнесени в гръцките медии прокурорката Елени Райку е започнала разследване срещу предишното ръководство на министерството на гражданската защита за липсата на прозрачност и нарушение на правилата за провеждане на държавна поръчка. Обяснения ще трябва да дадат всички замесени длъжностни лица както от гръцка страна и от чужбина. Райку ще търси отговор на въпроса по какви критерии министерството на гражданската защита е наело седем хеликоптера средна големина Ка 32 от компанията Skylink и дали 60 летателни часа на самолет са достатъчни, за да се покрият нуждите на “лесно подпалващата се” гръцка земя.

Според източници на Националните противопожарни служби конкурсът за държавна поръчка на нови хеликоптери е нанесъл щети на данъкоплатците, защото е осигурил машини, които не могат да покрият нужния стандарт на работа, а са стрували по-скъпо на държавата. Средно летателните часове на машина в сезона на пожарите в Гърця е 87, 1 часа. Самолетите, които са били наети обаче имат средна възможност за полет 60 часа. Практиката в Гърция е да се наемат за 90 дни с 90 полетни часове всеки. Тази година договорът за наем е бил за седем хеликоптера за 120 дни с 60 полетни часа. Конкурентната оферта на гръцката фирма, която е загубила търга от Skylink е давала под наем самолет за 1500 евро на час при пресрочване на договореното време за ползване на машините. Skylink от друга страна иска 4200 евро на час за работа над договореното време, разкрива zougla.gr. Според запознати със случая загубата за държавата от пренебрегването на по-евтината оферта, която щеше да предостави същия тип хеликоптери в отлично състояние е 99,5 хиляди евро. Освен това фирмата няма свидетелство за авиационен оператор и няма необходимия опит в гасенето на пожари.

Категории: ОбществоАктуално пожари Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus