Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Издръжката на студент в Гърция и съседните й страни

07 Септември 2014 / 15:09:05  GRReporter
800 прочитания

Повече от 70 000 студенти ще започнат да си търсят евтина квартира. Цените са по-добри от миналата година- намалели са с 15-20%.

Атина като център на студентския живот предлага апартаменти, които започват от 170 евро и стигат до 320 евро на месец. Разположението на учебните заведения карат студентите да се съсредоточат в конкретни квартали. Така в Панкрати, Зографу, Ексархия, Петралона, Мец, Кипсели, Амбелокипи, Неос Космос и Колонаки са предпочитани.

Следващите в Технологичния институт се интересуват главно от Егалео, а някои търсят и евтини решения по линиите на градския транспорт .

Най-евтините райони са Ексархия и Кипсели,

Според една брокерска агенция, много родители , за да намалят наема, се договарят със собствениците да внесат няколко наема предварително. Не са малко и онези, които имат възможности купуват гарсониери, чиято цена в центъра е под 10 000 евро.

В Солун районите, в които се концентрират студентите са Хариалу, Митрополеос и Евосмос. Месечният наем е от 180 евро до 340 евро, когато е двустаен апартамент. В Патра кварталите Тарамбура, Зарухлейка, Агиия, Завлани и Антуполи са най-търсени, тъй като имат добра транспортна мрежа, и студентите могат да стигнат до центъра за 15 минути. Наемът за гарсониера е от 130 евро, а за двустаен- 220 евро.

В северна Гърция- Комотини, Ксанти, Янина, Кастория, студентите трябва да имат предвид и отоплението, което често може да е колкото наема през зимата.

Темистоклис-Андреас Бакас, изпълнителен директор на фирмата E-Real Estates, която осъществява проучването, каза за вестник Етнос, че дори при най-просто наемане на жилище има рискове за наемателя, ако не се четат „дребните букви”.

Той отбелязва, че изискваната предплата от посредниците е за предпочитане да се дава директно на собственика на апартамента и да се иска документ.

Отоплението и другите щети на апартамента трябва да бъдат описани от собственика и наемателя.

30 000 гърци избират да следват в чужбина

На базата на днешните данни има възможности за следване в чужбина за всеки джоб, ако се пресметне, че цената на живота в Румъния, България и Словакия не надминава, заедно с наема, 400 евро на месец.

Румъния
В Румъния, в Яш днес следват над 1000 гърци, главно медицина, стоматология и фармация, за които не се полагат приемни изпити.

Годишната стойност на следването не надминава 5000 евро за такса, за 1 евро = 3-3.5 леи.

Съседните България и Сърбия са избирани главно заради медицината без приемни изпити. В Плевен в България цената на следването е 8000 евро на година. Цената на студентското общежитие е 50-70 евро на месец, а наемането на апартамент е 150-200 евро на месец.

Много родители търсят страни, които дават студентски заеми, които се плащат след приключването на следването и започването на работа.

Великобритания

Най-много гърци следват във Великобритания. От там идват 50,97%  от бакалавърските степени,  69,21% от магистърските и 51,01% от докторските дисертации. На второ място е Италия с 11,25% от бакалаврите.

84% избират да следват в университети на страни от ЕС, Норвегия и Швейцария, 7,6% - в САЩ и Канада, 5,6% - в Източна Европа (България, Сърбия, Румъния).

 Напоследък Холандия привлича все повече гърци. През 2013 3% от гръцките студенти са избрали страната на лалетата, което е увеличение с 36% в сравнение с 2012.

 

Категории: студенти университети наеми такси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus