Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Имигрантите в центровете за задържане се разбунтуваха

11 Април 2013 / 16:04:02  GRReporter
927 прочитания

Имигрантите без документи за пребиваване в Гърция, които бяха изпратени в центрове за задържане почти преди година започнаха да се бунтуват. В Коринт, където в едно старо военно поделение са настанени 1 000 души една група от имигранти започна да протестира срещу продължителното им задържане.

Те хвърлили различни предмети и строителни материали срещу охраняващите ги полицаи, предизвикали щети на помещенията, в които живеят и подпалили една малка сграда, която се намирала в района на поделението. След това се опитали да инициират пожар в мазето на сградата, където се намира отоплителната инсталация.

Последва намеса на полицията, които отблъсна имигрантите с помощта на сълзотворен газ, а пожарът бил изгасен навреме от Противопожарната служба.

По време на полицейската акция били арестувани 47 афганистански граждани. Обвиненията, които са различни за всеки един са съпротива, неподчинение, затворнически бунт, престъпно сдружаване, палеж, опит за прочиняване на опасни и непровокирани телесни повреди, причиняване на щети, ругаене и нарушение на законодателството за оръжията.

Арестуваните имигранти ще се явят пред прокурора. Според източници те са разбунтували, когато им съобщили, че престоят им в центъра за задържане ще бъде удължен. Според публикация във вестник Етнос срокът ще бъде официално удължен от 12 на 18 месеца, заради проблемите, свързани с екстрадицията на имигрантите, обработката на молбите за получаване на статут на бежанци, както и в сътрудничеството с чуждестранните посолства.

В знак на протест срещу продължаващото им задържане 2 000 имигранти от центъра в Амигдалеза до Атина започнаха гладна стачка. Според членове на движението “Обединени срещу расизма и фашистката заплаха”, които ги подкрепят, “върхът на изключително лошите условия на пребиваване, лошото отношение и тормоза, на който са подложени около пет хилади имигранти и бежанци бяха трите опита за самоубийство през изминалия уикенд в Амигдалеза”.

Според крайнолевите активисти “много полицейски участъци са се превърнали в места за тормоз срещу имигранти и бежанци”. Председателят на движението Петрос Константину посочи, че гладната стачка се е разпространила сред имигрантите без документи в цяла Гърция.

“Трима от стотиците гладуващи, които се намират в концентрационния лагер в Амигдалеза се опитаха да се самоубият в събота. Един от тях е прерязал шията си със счъпено стъкло от прозорец”, заяви той и обвини министерството за защита на гражданите в опит за прикриване на лошите условия на живот в центровете.

Петрос Константину призова синдикалните организации, лекарските съюзи, адвокатските колегии, депутатите, кметовете, международната организация Амнести Интернешънъл и комисиите за защита на човешките права да подкрепят имигрантите. На призива му се отзоваха веднага лидерите на пакистанската, афганистанската и бангладешката общности в Гърция.

В днешно интервю за радио Вима министърът за защита на гражданите Никос Дендиас посочи: “Не претендирам, че всичко е перфектно, но проверки се провеждат непрекъснато и сме напълно открити към всяка нова добра идея за решаването на проблема с имиграцията, която да приложим. Твърденията на различните неправителствени организация са друг въпрос. Това е тяхна практика, няма нищо лошо. Упражняват натиск, това е тяхната функция. Всеки върши своята работа. Но центрове ще има, ще приложим нашия план и ще се опитаме да решим проблема с имиграцията. Целта ни е да се създаде един плавен поток и нелегалните имигранти да напускат страната, за да стане ясно, че Гърция не е разградено лозе”.

Категории: Общество нелегални имигранти Амигдалеза бунт гладна стачка крайнолеви активисти Никос Дендиас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus