Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икария, различният остров

14 Юни 2014 / 10:06:10  GRReporter
2643 прочитания

Островът е взел името си от Икар и се смята за родина на бог Дионисий, бога на веселието и на първите винопроизводители. Тук, край храма на Артемида са живели морските нимфи Наяди. Гръцката митология обича този източен егейски остров със силните контрасти в природния релеф- дълбоки гористи клисури, скалисти пейзажи, потоци и скрити плажове с тюркоазени води. Слуховете около дзен темперамента на неговите жители са до голяма степен верни, така че не се тревожете за това дали ще се адаптирате лесно към спокойните темпове на острова.

В областта на днешния Кампос са запазени развалините от античната столица на острова, Инои, или още Дионисиада. В Драканос и във Фанари се издига кула от 4 век пр.Хр., както и останките от древна крепост. Ако отидете на север, потърсете село Касикия, там се намира църквата Свети Георги. Като гъбка, израснала в камъните е църквичката Теоскепасти и ни предлага една от най-красивите гледки на острова. В Етнографско-историческия музей е Агиос Кирикос са изложени съдове, бронзови инструменти, идоли и всякакви други открития от разкопките.

Несъмнено обаче главната туристическа атракция са десетките панаири, които местната общност организира. Местни гости, след многото изпито вино, танцуват по площадите егейски и икарийски танци до зори. Главното блюдо обикновено е ярешко с картофи, съпроводено от червено силно местно вино. Най-добрите празненства са планинската Лангада, Акаматра и Аретуса. 

Пътищата, водещи към плажовете на Икария, не винаги са лесно достъпни, но си заслужава. Най-дългият пясъчен плаж е Фарос в източната част на острова и гледа към остров Фурни. От Фарос започва пътека за Драканос, митичния плаж на Дионисий, а до Агиос Кирикос стигат горещите води на минералните извори от района. Най-известният балнео център е Термес.

Един от най-известните плажове е Нас, близо до Арменистис, където плажуват нудистите.

В Месакти е подходящо за морски спортове и особено за сърф, а ситният пясък на плажа Ливади е мястото, където разпъват палатките къмпингарите. От ждрелото на река Халари близо до Нас, район, включен в НАТУРА 2000, започва пътека към плажа Христо. Абсолютният шампион обаче е плажът Сейшели в областта Манганити. Екзотичен като името си и се отличава с белия си пясък  и тюркоазените си води.

Ако ви се откъсне от сърцето един ден, посветете го на групата островчета Фурни, по средата на пътя към Самос. Те са лесно достъпни от Агиос Кирикос, а най-добрите места за плуване и плаж са Псили Амос и кампи. Другото пристанище на Икария в Евдилос. Фериботна връзка свързва острова със Сирос, Миконос, Митилини, Самос, и рабира се- с Пирея. Летището е в южната част на острова.

Къде да отседнете

Ерофили Beach Hotel (22750 71058-9, www.erofili.gr) намира се в Арменистис. Големият му блакон гледа към морето и ще стане любимото ви място за релакс. Алтернативата е Cavos Bay Hotel (22750 71381-3, www.cavosbay.com.gr)  както и апартаментите на И Кимите (22750 71545, www.ikariarooms.gr), които имат кухня, www.atherashotel.gr)

Фериботи

Hellenic Seaways: 210 4199000, www.hellenicseaways.gr

Nel Lines: 210 4115015, www.nel.gr

Категории: остров Икария плажове празници забележителности
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus