Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гробницата в Амфиполи през погледа на читателите на GRReporter

25 Септември 2014 / 13:09:04  GRReporter
899 прочитания

Гробницата в Амфиполи предизвика широк обществен интерес в цял свят и читателите на GRReporter не правят изключение. Поредицата от материали, които публикувахме и на трите езикови версии на сайта се радва на изключителен интерес. В тази връзка потърсихме вашето мнение и ви попитахме дали вниманието, което се отделя на разкопките е оправдано.

            По традиция започваме анализа на вече приключилата анкета с резултатите от българската ни версия. Като основна причина за интереса към разкопките в Амфиполи читателите виждат местоположението на археологическия комплекс, а не в тяхната историческа, научна или културна стойност. 47% от далите отговор са на мнение, че именно районът на разкопките, който предизвиква многобройни дискусии на Балканите е причина за големия обществен и медиен интерес. Втори по популярност отговор, с 24%, е свързан с името на Александър Македонски и предположението, че храмът може да се окаже негова гробница. На трето място, с 15%, се нарежда отговорът, че силният интерес е временен и той ще трае, докато се разбере кой е погребан там. Впоследствие гробницата ще бъде забравена. 10% от попълнилите анкетата са на мнение, че разкопките се ползват с политически цели и по тази причина интересът към тях не е оправдан. Едва 5% от читателите на българската версия споделят, че имат свои проблеми и въпросът с разкопките не ги засяга.

            Читателите на английската версия на сайта ни поставят на първо място възможността гробницата да е свързана с Александър Македонски. Ако това се окаже така и покойникът на Амфиполи наистина е легендарният пълководец, то ще сме свидетели на разкриването на една от най-големите исторически мистерии а именно къде е погребан Александър Македонски. Този вариант е водещ за 38% от далите отговор. Следва отговорът, че интересът към гробницата е по-скоро териториален, а не археологически. На този отговор се падат 30% от дадения вот. 16% са на мнение, че интересът към разкопките ще е голям, докато се разкрие загадката чия е гробницата, след което  рязко ще спадне. На четвърто място се нареждат предпочитанията на читателите ни, които виждат, че  откритието политически се експлоатира от страна на гръцкия министър-председател Андонис Самарас.  Групата на читателите, дали своя вот за този отговор, получава 12% от цялостното разпределение на гласовете. И накрая, отново 5%, смятат, че въпросът е твърде незначителен и няма отношение към тяхното всекидневие.

            Читателите на гръцката ни версия разпределят своя вот само в два от отговорите. Половината от тях отдават своите предпочитания на регионални и териториален характер на интереса, който виждаме към разкопките. Другите 50% отиват за временния интерес, който ще изчезне щом се разбере чия е гробницата.

Интересът към общото ни минало е голям и, както споменахме в началото, той се забелязва и на трите ни езикови версии. Нашето намерение е да отговорим на очакванията на нашите читатели и да подготвим серия от материали по темата.

Докато сте в очакване на обещаната информация, предлагаме ви да отговорите на новата ни анкета, в която търсим вашето мнение по въпроса за гръцката икономика, държавния дълг и евентуален трети пакет за финансова помощ.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus