Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръмотевична буря предизвика хаос в Атина

22 Февруари 2013 / 10:02:53  GRReporter
2201 прочитания

Проливен дъжд, придружен от силни гръмотевици започна да се изсипва над Атина от ранните сутрешни часове. Той предизвика наводнения по улиците и мазета, прекъсна светофари и предизвика спирания на електричеството е много квартали. За няколко минути в райони на гръцката столица падна градушка. От огромното количество дъжд преляха коритата на река Илисос на нивото на делтата във Фалиро, както и по-малки реки и потоци, вследствие на което бяха наводнени стотици жилища и други помещения.

Движението по повечето улици в гръцката столица и предградията се извършва с големи закъснения и трудности.То бе прекъснато за втори път на кръстовището между улиците Пиреос и Хамостернас, заради огромното количество вода. Подобно е положението на крайбрежния булевард, където автомобилите не могат да се придвижат в посока Глифада.

снимка: Facebook

Огромна опашка с дължина от 10 километра се е образувала на булевард Атинон в посока Коринт, както и в частта на булеварда до болница Атикон.

До момента Пожарната служба е регистрирала около 900 обаждания от западните предградия и кварталите Егалео, Хайдари, Никеа, Перистери, Перама. В момента пожарни коли изпомпват вода от сгради в съдебния комплекс Евелпидон. В много квартали са регистрирани прекъсвания на електричеството.

снимка: Eurokinissi/Phasma/ Г. Николаидис

Огнеборците помагат и на шофьори, които не могат да излязат от автомобилите си по наводнени пътища. Става дума за улица Мегалу Александру в северното предградие Стамата, булевард Атинон и Иера одос.

Най-сериозни са проблемите в западните атински предградия и Пирея. Огромното количество дъжд препълни река Илисос и по-малката река Пикродафни.

Заради паднало на релсите дърво и наводнението на спирка Петралона бе прекъснато движението на електричката между площад Омония и квартал Таврос. Трамваите не бяха в състояние да стигнат крайните си дестинации Вула и Нео Фалиро и маршрутите бяха скъсени до по-ранни спирки.

Метрото се движеше нормално и по разписание. Единственият проблем там бе затварянето на една от станциите, поради наводнение. В центъра на Атина рухна една изоставена къща, която общинските служби са запечатали преди седмица. В много квартали бяха регистрирани прекъсвания на електроснабдяването.

снимка: Facebook

Прекъснати са първите отплавания на морски делфини към островите в залива Аргосароникос, както и на малките фериботи от пристанището в Рафина към Мармари на остров Евия.

Поради силните ветрове в северозападната част на остров Крит пътниците на вечерния полет от Атина към Хания са се приземили на летището в Ираклио.

Според прогнозата на Националната метеорологическа служба силни валежи се очакват както в централната, така и северната част на Гърция. По-късно дъждът ще се измести над островите в източната част на Егейско море и Додеканезите.

В област Атика дъждовните бури ще продължат поне до обедните часове, а подобрение на времето се очаква по-късно следобед.

Температурите ще бъдат между 9 и 17 градуса по Целзий, а в северните райони се очакват по-ниски с 2-3 градуса.

В региона на Солун се очаква повишена облачност и обилни валежи, които ще започнат да отшумяват от следобедните часове. Температурата в града е между 6 и 10 градуса.

снимка: ethnos.gr

В 10:20 Националната метеорологическа служба издаде извънреден информационен бюлетин, с който предвижда влошаване на времето. В текста се посочва:

“Силните валежи и бури в районите на Атика, Евия и островите в централната и северната част на Евгейско море ще продължат и през следващите часове. Очаква се да засегнат също районите източната част на Тесалия и централна Македони.

Промянара на времето в региона на Атина ще започне след 13:00, а до вечерта – и в останалите региони”.

“Експлозивна” комбинация между пренасяния от атмосферните маси пустинен прах от Африка и ниското барометрично налягане над региона на Атика причини безпрецедентната гръмотевична буря в Атина, твърдят експерти. 

Според метеоролози обемът на дъжда, който се изсипа над област Атика между 05:00 и 11:00 часа е надминало 95 мм. Те твърдят, че такова количество дъжд не е имало прес последните 10 години. За сравнение средното количество за месец февруари между 1961 и 1990 г. е било 48,3 мм.

Категории: Общество гръмотевична буря проливни валежи наводнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus