Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Грипът атакува

17 Февруари 2014 / 19:02:41  GRReporter
2107 прочитания

Гърция се намира на върха на Европа, но за съжаление само по отношение на активността на грипа. Това показва последното проучване на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ΕCDC), покриващо периода от последните дни на януари до 2 февруари. Европейският център отбелязва, че от 29-те европейски страни, предоставящи клинични данни, в Гърция се отчита най-висока грипна активност, а в България, Финландия, Франция, Люксембург, Малта и Испания е регистрирана умерена активност. В останалите 22 европейски страни, участващи в системата, се отчита ниска грипна активност.

Търпение до април

Професор Сотирис Циодрас, специалист по инфекциозни болести в Гръцкия център за профилактика и контрол на заболяванията и преподавател в Медицинския факултет на Атинския университет, обяснява пред вестник „Вима“: «Към настоящия момент ако един човек има грипоподобни симптоми, като повишена температура, кашлица, главоболие, болки в мускулите и костите, вероятността да се е заразил действително с вируса на грипа е по-голяма от 50%. Смятаме, че грипната активност достига своя връх тази година много по-рано в сравнение с миналата, когато по това време грипната вълна едва започваше. Освен това считаме, че високата активност ще се задържи още две седмици, след което ще започне спад, така че да достигне ниски нива в края на март  - началото на април».

Според Гръцкия център за профилактика и контрол на заболяванията, до четвъртък вечерта в Центровете за интензивно лечение са били настанени 133 души, а са регистрирани 32 смъртни случая. Сотирис Циодрас пояснява, че «тежките случаи и тези с летален изход се отнасят предимно до представители на високорискови групи от населението, най-вече такива с хронични заболявания на дихателната система. Средната възраст на починалите намалява в сравнение с миналата година и е около 55 години». Отбелязва се, че по това време на миналата година са били регистрирани само 46 тежки, и 12 смъртни случая.

Грипните щамове

Кой обаче е главният виновник за тазгодишната яростна атака на грипа в Гърция? Както посочва пред същия вестник директорът на Националната лаборатория по грип към Института Пастьор Андреас Мендис, в преобладаващия брой случаи (над 90%) е изолиран щамът Η1Ν1, или т. нар. свински грип. В много малък процент от случаите е изолиран щамът Η3Ν2, който както и Η1Ν1, принадлежи към грип тип А, а в съвсем малко случаи става въпрос за грип тип В. През настоящия период обаче циркулират и други вируси на дихателната система, като респираторният синцитиален вирус и риновируси.

Според Андреас Мендис обаче, генетичните анализи на щамовете, които циркулират тази година показват, че (за щастие) те се поддават на профилактичните и потискащи „оръжия“, с които разполагат лекарите. «Не сме забелязали нищо необичайно в тазгодишните щамове грип. Следователно ваксината срещу тях е ефективна, както и антивирусните препарати».

Защо има жертви?

След като става въпрос за познати щамове грип обаче, човек би се запитал защо тази година има толкова смъртни случаи. Професор Циодрас отговаря: «Вероятно хората от високорисковите групи имат малък имунитет срещу този вирус – може би много хора от тази група не са се сблъскали с Η1Ν1 миналия път. Същевременно липсата на ваксини е сериозен проблем, а може и щамът да има някаква малка мутация, която му позволява да се разпространи отново».

Ваксинирането, или по-скоро неваксинирането срещу грипа позволява на вируса да обезсилва населението, подчертава и Джени Куреа-Кремастину, директор на Гръцкия център за профилактика и контрол на заболяванията и преподавателка в Националната школа по обществено здраве. «Въпреки че не разполагаме с тазгодишни официални отчети, процентът на обхващане на ваксинираните сред рисковите групи от населението сигурно не надвишава 20%-30%, докато при тези групи минимум 75% трябва да са ваксинирани».

Не са ваксинирани дори лекарите и медицинските сестри

Проблемът става още по-голям като се има предвид, че още една група, която би трябвало да е ваксинирана, също отчита рекорд в неваксинирането. Става въпрос за медицинския персонал, за лекарите и медицинските сестри. По-стари проучвания показват, че едва 10%-15% от тях се ваксинират срещу грип. Тази година се смята, че нещата са дори още по-зле, може би донякъде по вина и на държавата. И то защото предишното ръководство на здравното министерство прекрати безплатното отпускане на ваксини за медицинските работници, като ги принуди да си изписват ваксината при лекар и след това да я купуват с отстъпка от някоя аптека. Така и без това ниският процент ваксинирани медицински лица намаля още повече.

Категории: грип щамове Гръцки център за профилактика и контрол на заболяванията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus