Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцко „гражданство” за 190 новоизлюпени щъркели

23 Юни 2013 / 16:06:03  GRReporter
2345 прочитания

С гръцки „паспорти”  се сдобиха стотици бели щъркели, които гнездят в момента в Северна Гърция. Поне на 190 малки щъркелчета бяха сложени пръстени в Националния парк Източна Македония-Тракия, от Неа Карвали, област Кавала до Марония в област Родопи, както и десетки други в делтата на Марица.

снимка: www.ethnos.gr

Щъркелите изграждат гнездата си на високо, така че новоизлюпените малки да не са в опасност. За да могат учените да сложат пръстените беше необходим кран. Това, което ги впечатли беше, и по-специално Ева Стец, представител на Гръцкия център за опръстеняване, е че тази година е особено плодовита. Меката зима, още по-меката пролет и изобилната храна, която щъркелите намират във водните басейни, подпомагат оцеляването на голям брой новоизлюпени. Така, макар че обикновено оцеляват 3 малки в семейство, във Вистонида са намерени гнезда с 6 малки, факт, който е много рядък в цяла Европа, а в повечето от гнездата има по 4-5 малки.

снимка: www.ethnos.gr

Добра година

„Това беше една много добра година за възпроизводството на щъркелите. През пролетта, когато щъркелите дойдоха, намериха изобилна храна и голям процент от тях оцеляха-както възрастните, така и новоизлюпени” каза екскурзоводът в Националния парк Василис Терзис. Ева Стец постави пръстените, която координираше операцията, предоставяйки техническите познанията , както и пръстените от видаELSA, в сътрудничество с Организацията за управление на делтата на Места-Вистонида-Исмарида.

В рамките на четири дни са покрити 6 селища в широката област на Националния парк – Вафика, Генисеа, Мангана (област Ксанти), Понтоливадо, Агиазма, Ератино (област Кавала) с проверяване и поставяне на пръстени в 59 гнезда на щъркели, с общо 190 новоизлюпени през 2013 щъркелчета, а са регистрирани над 250 гнезда. В подобна операция в делтата на Марица пръстени са поставени на 29 новоизлюпени около Порос, от 9 различни гнезда, в сътрудничество с WWF –Дадиас.

снимка: www.ethnos.gr

Щъркелите идват в Гърция всяка пролет и предпочитат региона на Северна Гърция, макар че могат да се видят в цялата страна. Смята се, че около 600 000 от тях идват всяка година и прекарват лятото в страната, а през есента през Марица преминават в Турция, от там през Мала Азия и Кипър отиват в Африка, където зимуват в областта под Сахара.

Птиците летят през деня и нощуват до водни басейни. Летят винаги на ята, в началото и края на които са възрастните, а по средата са младите. Щъркелите избират да гнездят на високи места, близо до селища, и за разлика от черните щъркели, които търсят гористи райони, белите са много общителни. Гнездата са от клони, дърво и треви. Имат диаметър 70-80 см и обикновено са върху покриви, комини, камбанарии и минарета, на големи дървета, като цяло на места, които предоставят видимост. Думата „пеларгос” (щъркел на гръцки) идва от „пелос” (черен) и „аргос” (бял) и идва от черно-белия цвят на птицата.

Категории: щъркели Национален парк Източна Македония-Тракия поставяне на пръстени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus