Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият парламент узакони подкупите

15 Април 2013 / 14:04:53  Виктория Миндова
1130 прочитания

“Обикновен предметен подарък в знак на благодарност не представлява подкуп” - това е вписано в закона за дейността на държавната администрация, който беше приет на шести март тази година. Промяната в закона скандализира общественото мнение и предизвика остри реакции в главния инспектор на публичната администрация Леандрос Ракиндзис.

“Категорично съм против това допълнение”, каза специално за GRReporter Ракиндзис, който в последните девет години оглавява надзорния орган на държавната администрация. Той поясни, че с този закон се развързват ръцете на държавните служители и те могат да бъдат освободени от отговорност, дори ако бъдат заловени с пликче с пари или други нерегламентирани подаръци. “Определението за предметен подарък е толкова общо, че може да доведе до узаконяване на подкупа. Който и да е държавен служител направи услуга на гражданин, ще може да получи нещо в замяна, без значение дали говорим за пари или друг тип подарък. Проблемът е, че този акт няма да се сметне за подкуп”, обяснява специалистът.

Леандрос Ракиндзис заяви, че не може да даде задоволително обяснение защо законодателният орган е решил да въведе спорната добавка в нормативния текст. Официалната версия е, че въведеното пояснение в закона ще отстрани възможността един букет цветя на лекар, бутилка вино или кутия бонбони да се сметнат за подкуп. По този начин надзорните органи ще могат да се занимаят само с важни случаи, твърдят защитници на промяната.

“Никой не дава жалба за бутилка вино подарена на държавен чиновник. Аз съм 38 години съдия и вече девет години главен инспектор в публичната администрация. Мога да ви гарантирам, че подобни малки жестове не са обект на жалби. Тази промяна в закона идва, за да узакони по свой начин подкупите и големите суми, които се раздават под масата”. “Никой не дава жалба в инспектората за бутилка вино подарена на държавен чиновник. Аз съм 38 години съдия и вече девет години главен инспектор в публичната администрация. Мога да ви гарантирам, че подобни малки жестове не са обект на жалби. Тази промяна в закона идва, за да узакони по свой начин подкупите и големите суми, които се раздават под масата”.  

Изострянето на финансовата криза, спадът на доходите и влошаването на стандарта на живот е направил гърците по-чувствителни към признаците на корупция в публичната система. Това сочат данните предоставени от надзорника над публичната администрация. Той подчерта, че сега получава осем пъти повече жалби за нарушения в държавния сектор в сравнение с 2004. Преди девет години главната инспекция е получила само 2800 жалби за една календарна година. През 2012 жалбите са надминали 20 хиляди. Вече преобладават официалните жалби срещу конкретни нарушения. Броят на анонимните жалби е намалял значително в сравнение с периода около Олимпийските игри в Атина и хората по-смело търсят да се наложи законността.

“Хората искат промяна. Не са съгласни да живеят в старите условия при положение, че всичко около тях се променя. Кризата в социалната сфера се дължи до голяма степен и на ширещата се дълги години корупция. Гражданите разбират това и сега показват много по-голяма готовност да сигнализират за нередности и инциденти в сравнение с миналото”, подчертава Ракиндзис.  

Данните сочат, че корупцията и разменянето на недекларирани суми в публичната сфера се увеличава и намалява в различни отрасли, в зависимост от интензивността на тяхното развитие. Преди началото на кризата една от най-корумпираните области е била строителството и дейността на градоустройствените служби. В периода на висок икономически ръст и ниски лихви по банковото кредитиране, строителството в Гърция разцъфтяваше. Кметствата и градоустройствените служби бяха център на корупционни практики, защото играят решаваща роля в издаването на разрешения за строеж. Поради тази причина по време на строителния бум, тези служби водеха със значително предимство в състезанието с подкупите. Сега строителната дейност е почти замряла и "размяната на подаръци и услуги" вече не е толкова активна.

Кризата е ударила и корупцията в данъчните служби. Ракиндзис си го обяснява главно с намаляването на предприемаческата дейност. С промяна в структурата на данъчната администрация, контролът е станал по-строг, въпреки че все още не може да се каже, че има радикална промяна в манталитета на старата генерация служители в публичната система. Най-активни сега стават корупционните практики в системата на публичното здравеопазване, където хората се чувстват най-уязвими. “При лекарите има няколко случая с пликове с подкупи, но и там нещата започват да се ограничават”, настоява главният инспектор.

Думите на Ракиндзис не се потвърждават от резултатите от изследването на агенцията за социологически проучвания Public Issue, които преди месец поставиха здравния сектор на първо място по ниво на корупция в Гърция. Повече от година той е изместил данъчните служби и градоустройствените организации от първото им място. Проучването показва, че административните служители в здравните заведения са по-корумпирани от лекуващия персонал и по-често искат награда за извършване на “услуга”. Тарифата в държавния сектор варира между 300-100 евро, а в по-редки случаи тя може да достигне до три хиляди евро. Узаконяването на малките подаръци се очаква да направи подкупите по-широко приети и да обезсърчи до известна степен активността на гражданите в борбата с корупцията.

Категории: АктуалноОбщество подкуп закон Гърция криза здравеопазване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus