Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият Дядо Коледа с работно време на държавен служител

26 Декември 2010 / 13:12:31  Виктория Миндова
2466 прочитания

Гръцкият Дядо Коледа или Свети Василис, както е познат в средиземноморската страна обяви, че ще бъде на разположение на децата в Атина от 10,30 сутринта до 16,30 следобед. Разбира се, с половинчасова почивка по обед, за да си изяде сандвича, който му е приготвила баба Коледа. Подобно на гръцките държавни служители белобрадият старец излезе в „голямо междучасие” и остави опашка от учудени и гневни малки хора, които се питаха „Ама, кога ще дойде моят ред?”

„Дядо Коледа е в обедна почивка. Елате, след половин час”. Това казваше елфът пред къщичката на Свети Василис в Националната градина Запио в гръцката столица, когато майки, бащи и баби идваха на прага на дома на белобрадия старец, за да зарадват най-малките членове на семействата си. Селището, самият Дядо Коледа, елфът и неговите колеги джуджетата, които се подвизават в последната седмица в сърцето на Атина до Народното събрание са инициатива на столичното кметство. И тази година подобно на отминалите, общинските власти организираха коледен базар и приказно селце в центъра на града, които обаче се оказаха нито толкова празнични, нито приказни.

„Коледа с толкова малко хора не е било никога”, оплака се продавачът на понички, който в последните пет години взима участие на празничния базар. Той разказа, че няма почти никакъв интерес към коледните тържества тази зима и хората нямат празнично настроение. Момичетата от павилиона до него за традиционни коледни играчки казаха, че независимо от хубавото време гражданите и гостите на града не посещават центъра. Средната температура всеки ден от тази седмица се движи межди 17-21 градуса по Целзий, но независимо от това гърците не излязоха на разходки да се полюбуват на хубавото време, както в предишни години. „Всички тези стачки, протести, липса на градски транспорт и чувството за потиснатост отблъсква хората ”, обясни момичето зад щанда с коледни украшения.

След загубата на общинските избори планът на Никитас Какламенис да създаде пищна празнична атмосфера с бюджет около 2,5 милиона евро пропадна. И Слава Богу! Цялата украса на града, както и създаването на коледния базара струваха с около 70 на сто по-малко от първоначално планираните общински пари на заем. Вялата празнична атмосфера според повечето граждани не се дължи нито на липсата на гигантска коледна елха на Синтагма, нито на ярки и многобройни разноцветни светлинки по улиците. Проблемът е какво ще стане след като празниците минат.

Журналист от гръцка медия преди няколко дни ми призна: „Ясно, че друг изход няма – пенсиите и заплатите ще бъдат безвъзвратно намалени, много работни места ще бъдат загубени, добрите перспективи за професионална реализация за младите ще намалеят и като цяло икономиката ще се свие до нива, които до момента не познавахме. Ако независимо от всичко това политиците не се справят и след две години сме в същото положение, колко по-зле могат да станат нещата”. В две изречения той изрази тревогите на всеки грък днес. Като по учебник с петте стъпки на загубата, гърците днес преминават втората. След като не вярваха (първа стъпка), че Гърция е в толкова окаяно икономическо състояние с над 310 милиарда евро външен дълг и 15,4% от БВП бюджетен дефицит, днес те са гневни (втора стъпка). С почти 1000 стачки, протести и митинги за годината, Коледата на 2010 ще бъде запомнена като вяла и тревожна. Ако наистина този цикъл продължи през 2011 година можем да очакваме пазарене, депресия и приемане на икономическата реалност такава каквато е.

Независимо от всичко животът тече. Не така както повечето хора бяха свикнали досега, но всичко продължава. Наред с познатите празнични павилиони с играчки, книги, подаръци на базара в Запио има и любимите на най-малките въртележки, захарен памук, понита и плалячовци и те все още привличат семейства. И дори Дядо Коледа да не се върне от обедна почивки, подаръци за малките винаги ще се намерят.

Категории: Коледа криза пет стъпки на загубата Гърция държавни служители Дядо Коледа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus