Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките студенти се вдигнаха срещу пушенето

31 Май 2013 / 20:05:44  Виктория Миндова
1597 прочитания

10 хиляди гръцки студенти подписаха петиция, в която искат държавните власти да признаят принудителното пасивно тютюнопушене като нарушение на човешките права. Инициативата е на Националната комисия за контрол на пушенето и беше оповестена в рамките на световния ден срещу вредния навик (31/05).

Вредите от актоивното пушене са широко известни. Опасността за здравето на непушачите, които са в компания на любители на цигарата не е по-малка, казват учените. Цигареният дим е причина за редица здравни проблеми при пасивните пушачи, които се намират в задимено помещение. Кашлица, главоболие, дразнене на очите, дразнене на гърлото, кихане и отделяне на секрет от носа, гадене, дихателни нарушения, ускорена сърдечна дейност са само част от признаците, че се тровите от вредния пушек около вас. Медицински проучвания доказват, че пасивното пушене увеличава риска за хора с астма, сенна хрема, бронхит, белодробен емфизем или сърдечни заболявания.

“90% от студентите, между които проведохме запитване заявиха, че тютюнопушенето в Гърция е извън контрол. Същият процент казват, че по време на средното си образование не са имали никакъв проблем да си закупят кутия цигари”, казва Панайотис Бехракис, който е председател на Националната комисия за контрола на пушенето.

“90% от студентите, между които проведохме запитване заявиха, че тютюнопушенето в страната е извън контрол. Същият процент казват, че по време на средното си образование не са имали никакъв проблем да си закупят кутия цигари”, казва Панайотис Бехракис, който е председател на Националната комисия за контрола на пушенето.

От 2011 в Гърция влезе в сила закона за забрана на пушенето в публични заведения. Той обаче не се спазва. “Няма никаква политическа воля да се наложи на практиката ограничението”, подчертава Бехракис.

“В Гърция има дългогодишен флирт между държавното управление и тютюнопроизводителните компании. Те упражняват натиск върху политическите решения, което пречи на истинското прилагане на ограничителната мярка” е категоричен специалистът.

Последните статистики свързани с тютюнопушенето отбелязват положителна тенденция на промяна, която все още не е решаваща за подобряването на общественото здраве.

За първи път от много години Международната здравна организация отбелязва, че потреблението на цигари в Гърция е паднало под 20 милиарда бройки на година и тя вече не е в десетката на страните с най-много пушачи от глава на населението. Данните на министерството на финансите потвърждават тези наблюдения. От 2008 до 2012 потреблението на тютюневи продукти е спаднало с 34%. Според специалистите това се дължи главно на повишаването на цената на цигарите и намаляването на приходите на домакинствата. Въпреки това, все още 35% от гръцките пушат повече от една кутия на ден.

Връзката между цена и потребление на тютюневи изделия е доказана от различни институции. Проучване на Националния здравен институт в Атина показва, че ако се повиши цената на цигарите с 10%, пушачите ще спаднат с 3,7%.

Същата организация заявява, че ако цената на кутия цигари се повиши с две евро, ще има 20% намаление на консумацията, а приходите в държавната хазна ще скочат с 1,2 милиарда евро. С други думи 330 хиляди пушачи ще откажат цигарите, около 125 хиляди младежи няма да започнат да пушат и 192 хиляди смъртни случая на година могат да бъдат предотвратени. От друга страна опитът е показал, че когато доходът на гражданите скочи с 10%, потреблението на тютюневи продукти скача с 6,7%.

“Естествен извод е, че ако повишим цената на цигарите, ще намалим вредите от пушенето”, заяви пред GRReporer Бехракис. Той настоява, че политиците и обществениците трябва да престанат да обслужат тясно корпоративни интереси и дадат ясно послание на обществото, че няма да се толерират нарушения в закона.

Безпокойство буди и скокът в потреблението на нелегални цигари в Гърция. През 2006 само 2% от консумираните тютюневи изделия са били закупени на черния пазар. През 2011 този дял се е увеличил на 10%, а очакванията са, че през 2012 той ще скочи на 13%. Изследване на конфискувани цигари без бандерол показват, че имат 40% по-високо съдържание на никотин и два пъти по-високо съдържание на катран.

Изследване на конфискувани цигари без бандерол показват, че имат 40% по-високо съдържание на никотин и два пъти по-високо съдържание на катран.

Освен сериозната допълнителна вреда, която нанасяме на организма с цигарите от черния пазар, загубата за държавата се изразява в стотици милиони евро. “Ако днес гръцките власти предприемат сериозни мерки срещу спирането на контрабандната продажба, ще могат да осигурят над 400 милиона евро допълнителни приходи. Тази сума е достатъчна да покрие годишния разход за пенсиите на държавните служители или да подсигури средствата за 840 хиляди социални помощи за инвалиди”, казват научните специалисти.

“Не можем да продължим да се оправдаваме, че не трябва да увеличим цената на цигарите, защото ще се повиши незаконната търговия или ще спадне оборотът на публичните заведения и ресторанти. Това е безобразие и не може да продължим да си затваряме очите пред реалните проблеми”, заяви категорично Бехракис. Той предупреди, че оттук нататък ще излага публично лицата на политиците, които защитават престъпването на забраната за пушенето в публичните заведения.

Лечението на заболявания свързани с цигарите струва на държавата над три милиарда евро. “Инвестицията в здравето на гражданите е най-добрата инвестиция, която едно правителство може да направи”, казва Фотини Скопулис, която е заместник-министър на здравеопазването. Скопулис призовава останалите държавни институции да вземат по-активно участие в борбата срещу тютюнопушенето.

Категории: Общество пушене Гърция забрана рак
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus