Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките огнеборци са готови за евентуална авария на газопровод

12 Юни 2012 / 17:06:59  Виктория Миндова
1431 прочитания

В случай на газопроводна авария и пожар гръцките огнеборци са в пълна бойна готовност да овладеят ситуацията. Това си пролича от първото открито за медиите обучение на противопожарните служби с пожар предизвикан от изтичане на природен газ от тръба с ниско налягане в населени места.

В контролирана среда в района на Олимпийското село до Атина, гръцките пожарни сили разиграха по специално подготвен за обучението сценарии. Избухването, успешното овладяване на природната стихия и спасителната операция на хората в засегнатите райони бе изпълнена с точност и професионализъм. GRReporter бе на мястото на събитието, за да отрази готовността на пожарникарите да се справят с огнената стихия при газова авария. Представител на противопожарната служба обясни, че подобни обучения са рутинни. Те служат не само за поддръжка на готовността на редовите огнеборци, но и нагледен пример на кадетите от училището за подготовка на нови пожарникари. Те присъстват на всички упражнения на опитните пожарникари и наблюдават как на практика се действа в конкретни ситуации.

“Всички действия се извършват във реално време. От подаването на сигнал за авария до действителното обезопасяване на района и потушаването на пожара”, поясни представител на атинските пожарникари.

Упражнението се извърши на два пъти. Първият път пожарникарите погасиха стихията с вода от противопожарните коли, а вторият с пожарогасители, които могат да се ползват и за бита. Упражнението се изпълни с помощта на екип от газовата компания ДЕСПА. При погасяването с вода пожарникарите използваха струи с голямо налягане, за да отсекат изпускането на природния газ в точката на аварията, докато се спре подаването на газ от централния шланг. Във втория случай пожарникарят с пожарогасителя се приближи много по-близко до източника на аварията, за да отсече с пяната изпускането на газта от основата на пожара.

 

“Пламъкът на природния газ гори нависоко поради характеристиките на конкретното гориво. Струята на пожарогасителя не трябва да е насочена нагоре към пламъка, а надолу към източника, за да преустанови горенето”, поясниха от наблюдаващата група. Същата логика трябва да се следва и при избухването на пожари от изтичане на природен газ в домашни условия, ако се наложи, докато дойде помощ, казват специалистите.

Между наблюдателите на упражнението бе и жена-огнеборец с 13-годишен опит. На въпроса “Как се борите със страха в случаи на авария?”, тя отговори: “В момента на действие адреналина е висок, но добрата подготовка и работата в екип са най-важните елементи на бързото усвояване на проблема. Определено има адреналин и е нужна преценка на ситуацията, а страхът не помага. Пожарите са различни и възникват в различни условия и в различна среда. Важното е да имаш готовност да реагираш правилно”.

Категории: Общество газопровод пожарникари упражнение Олимпийското село Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus