Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките активисти обвиняват Израел в пиратство

22 Октомври 2012 / 18:10:30  Виктория Миндова
1115 прочитания

Арестът на активистите от мисията “Един кораб за Газа” бе чисто пиратство, заяви пред GRReporter депутатът от СИРИЗА Василис Диамадопулос. Той бе член на борда на финландския кораб “Естеле”, който в края на миналата седмица бе спрян от израелските власти в опита си да достигне до проблемната зона на ивицата Газа, за да предостави хуманитарна помощ на жителите от района. Според левия депутат действията на израелските сили са били в нарушение с международните правила, защото арестите са били извършени в международни води, където граничните служби не са имали юрисдикция.

“Нападнаха ни в международни води в район, който израелците са определили незаконно за морска граница, която надминава разстоянието от 12 мили от брега. Дадоха ни само едно предупреждение да отклоним курса към пристанището на Ашдод. Ние отказахме”, казва Диамадопулос. Той твърди, че връзката между гръцкия и арабските народи, в това число и палестинския е много силна, почти братска.

Депутатът заяви, че не е могъл да остане безразличен към отношението на израелците към палестинците и затова е приел предложението да вземе участие в мисията. “Хуманитарният проблем, който съществува в Газа не може да остави никой безразличен. Още повече депутат от Левицата. Затова когато дойде предложението от съюза за инициативата „Един кораб за Газа” не можех да откажа. Беше сигурно, че ще взема участие в мисията с всички активисти, които тя бе събрала”.

Присъствието и на депутати от други страни и членове на европейския парламент също е изиграло роля за взимането на решение за участие в противоречивата мисия.

Спред депутата целта на мисията е била доброволците да доставят на жителите от окупираните райони някои основни строителни материали като например цимент за изграждане и поддръжка на сгради. Освен това са превозвани и други помощи - хранителни продукти, лекарствени препарати и дори футболни топки.

След като израелските командоси поели контрол над кораба, активистите на борда били обискирани и закарани до пристанище Ашдод. “Взеха ни личните телефони, видокамери, фотоапарати. Някои активисти установиха след това, че им липсват и парични суми”, твърди депутатът.

Диамадопулос и съмишлениците му изглеждат най-афектирани от начинът, по който израелската администрация е разгледала навлизането на кораба “Естеле” в района на Газа. “Откараха ни в отдела на външно министерство, който отговаря за нелегалната имиграция. Ние бяхме задържани по политически причини, но те искаха да смалят проблема като ни представят като незаконно навлизащи в територията на страната, т.е. като обикновени имигранти”.

Гръцките депутати и и тримата поддръжници на СИРИЗА, които взеха участие в акцията настояват техния случай да бъде разгледан като политически акт на протест. Израелските власти от своя страна виждат в акциите подобни на тази “Един кораб за Газа” нарушение на териториалните им води от невъоръжени чужденци,  които се опитват нелегално да проникнат в страната. Според разпространената информация четирите тона помощ ще стигне до Газа по сухоземен път от пристанището, в което е задържан финландския кораб.

На въпроса “Готов ли сте да вземете отново участие в една подобна мисия за ивицата Газа, въпреки че първият ви опит не се увенча с успех”, Василис Диамадопулос отговори положително. “Може да не достигнахме до крайната си цел, но пътуването ни стана тема. Когато започва да се говори за този проблем, това е една малка победа. Израелците направиха каквото можаха, за да ни отпратят. Шумът, който се вдигна помогна да се разгласи за пореден път какво се случва в района, да се чуе за палестинския въпрос и окупирането на Газа”, заключи категорично Диамандопулос.

Категории: Политика Газа кораби активисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus