Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките „Мадоф” никнат като гъби

26 Април 2010 / 18:04:13  GRReporter
2335 прочитания

Финансова пирамида, която е източила над 3,15 милиона евро проучват гръцките съдебни власти в последните седмици. Измамата е творение на двама гръцки „инвестиционни консултанти”, които за период от две години успяват да вплетат в мрежите си поне шест нищо не подозиращи жертви. Всичко започва в началото на 2006 година, когато двамата измамници представят за уловка на евентуалните инвеститори един международен финансов фонд с централа на Бахамските острови и европейски офис в Лондон. Участието във фонда дава възможност на късметлиите да инвестират в благородни метали (главно злато) и горива, което би трябвало да им дава  годишна възвращаемост на вложения капитал между 10% и 20%. Офертата изглежда много апетитна, в сравнение с печалбите, които идват от инвестиции на Атинската фондова борса, държавните облигации, банкови вложения и др. Минималната сума за участие във високорисковите сделки е била 50 хиляди евро.

Според описанието дадено от жертвите, единият от двамата участници в измамата се радвал на много добро има в обществото, с големи знания в областта на финансите и частните инвестиции. Другият имал дарба в изкуството да убеждава и дори се подвизавал като икономически анализатор в различни гръцки печатни издания.  До пролетта на 2007 година всичко течало по мед и масло. Инвеститорите получавали всеки месец „официални” писма със състоянието на техните инвестиции и подробен отчет за увеличението на вложените средства.  През лятото на същата година нищо не подозиращите богаташи решават, че е дошло време да приберат печалбата от изгодната сделка. Организаторите на пирамидата издават на участниците чекове за стотици хиляди евро, които след проверка се оказват без никакво покритие.

През есента на 2007 шестимата измамени започва частно разследване и наемат адвокат, който да установи достоверността на инвестиционния фонд. Адвокатът открива, че компанията със седалище в Лондон не съществува и никога не е била вписвана в регистъра на действащите предприятия в Англия, а банковите извлечения са били фалшиви. След разкриване на престъплението наказанието, което налага разследващата група към Комисията по ценни книжа в Атина е парична глоба. Не следват никакви други по-сериозни санкции за грабителите, нито задържане под стража. На първото заседание по делото в районния съд миналия ноември не са се явили нито един от двамата обвинени в незаконното присвояване на 3,15 милиона евро.

За по-малко от два месеца това е вторият разгласен случай на финансова измама по модела на американския мошеник Бернар Мадоф. Първият гръцки Мадоф завлече своите жертви с около 10 милиона евро, но и за него няма издадена забрана за напускане на страната.  Той успява да улови в мрежите си осем души, които са били в преследване на бързата печалба.

Категории: Криминална хроникаПазари Измами Бернар Мадоф
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus