Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разследване срещу гръцкия Мадоф

14 Март 2010 / 16:03:10  GRReporter
2071 прочитания

Изключителен фалшификатор, опитен манипулатор, способен да убеди влиятелни клиенти, с които се познавал от работата си в голяма борсова компания през 90-те години, интригуващ автор на статии в интернет за световната икономическа криза и представител на инвестиционна компания с офиси в центъра на Атина. Така гръцката полиция описва гръцката версия на Бернар Мадоф, обвиняван от жертвите си във фалшификации, кражби, измами и пране на мръсни  пари. Както съобщава вестник Катимерини 8 жертви вече са завели съдебни искове срещу него на стойност 8 милиона евро. Полицията е започнала да се занимава с известния икономист още от ноември, когато първите усетили се са алармирали органите на властта за съмненията си в човека, на който са поверили капиталите си срещу обещания за големи лихви в чуждестранни банки.
    Историята започва през 2003 година, когато измамникът се появява в Атина като представител на голяма инвестиционна фирма със седалище Флорида, САЩ. Свързва се с бившите си клиенти и им обещава смели печалби. В този период гръцкият пазар на ценни книжа се движи между упадъка и застоя. Като използва безизходицата на инвеститорите само за 2 години, до 2005 успява да събере 6 милиона евро! Капанът, в който паднали клиентите и бъдещи негови жертви са обещанията за много по-големи лихви, отколкото предоставените суми биха донесли, вложени в банкови сметки. До 2006 година изобретателната личност е официален представител на инвестиционния фонд в Гърция, а след това се представя като сътрудник на много известна швейцарска банка. Поведението му спрямо клиентите било безупречно, признават самите те.
    Репутацията му на известен и уважаван икономически експерт се подхранвала от честите му появи в атинските медии. С уверенията, че той лично ще наглежда вложенията им в инвестиционния фонд успял да измъкне значителни сумиот нищо неподозиращите си жертви, на които показвал фалшиви разпечатки за състоянието на сметките им в швейцарски банки. В последствие се оказва, че такива сметки никога не са били откривани.  
    По ирония на съдбата измамата започват да разкриват тези негови клиенти, които са притеснени от изявленията на правителството, че всички притежатели на банкови сметки ще трябва да декларират източниците на приходите си. Те се обръщат към швейцарска адвокатска кантора, за да се допитат дали са длъжни да декларират тези сметки в Атина или могат да ги премълчат. Швейцарските адвокати се опитват да издирят сметките, които се оказват несъществуващи. Адвокатите Илиас Бисиас и Теодорос Аспрогеракас, които представляват ощетените доказват фалшивите документи за банковите сметки. В близките седмици се очаква и швейцарските съдебни власти да предприемат действия срещу измамника.

Категории: финансови измами в Гърция Бернар МадофКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus