Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Български шофьор на ТИР арестуван при блокадата край Промахон

09 Февруари 2016 / 09:02:03  GRReporter
1489 прочитания

Шофьори на ТИР-ове с българска регистрация пречупиха фермерската блокада на границата при Промахон и продължиха пътуването си в България миналата нощ.

Протестиращи на блокадата фермери заявиха пред гръцки медии, че в 02:00 през нощта четирима шофьори се качили в кабините и запалили камионите. След това преминали с „много висока скорост” и успели да навлязат на българска територия през аварийната лента.

При преминаването си те счупили спуснатата на границата бариера. В изявления пред телевизия Skai фермерите заявиха, че ТИР-овете за малко не са отнели живота на няколко от тях, които се намирали съвсем наблизо.

„Караха много бързо. Не можехме да ги спрем. Буквално заплашиха живота ни”, заяви един от тях.

Малко по-късно пети шофьор на камион с българска регистрация се опитал да направи същото, но бил спрян и арестуван от полицията на гръцка територия. Фермерите заявиха, че ще подадат жалби срещу него и колегите му. Веднага след това избухнало напрежение между фермерите, шофьорите на други ТИР-ове и гръцката полиция. 

Според skai.gr българската полиция има на разположение данните на четиримата шофьори, които успели да преминат границата. Очаква се адвокатът на фермерите от региона на Серес да се срещне с тях в 12:00 часа. По същото време на Промахон ще се проведе и съвещание на фермерите от цяла Гърция.

В същото време гръцки шофьор на ТИР заяви, че е бил възпрепятстван в опита си да премине границата от България в посока към Гърция. По-конкретно, в изявления пред регионалния информационен сайт fonh.gr той посочи, че български полицаи го заплашили и го свалили от кабината, когато се опитал да премине границата.

Управляваният от него ТИР пренасял цветя и имал български регистрационни номера. Сереските фермери го пуснали да замине към вътрешността на Гърция, когато им разказал какво му се случило. Пред fonh.gr шофьорът каза, че е съжалил, че избрал конкретния маршрут и допълни, че занапред ще преминава при гранично-пропускателния пункт Илинден – Ексохи.

Гръцки медии съобщават, че към момента опашката на чакащите да преминат границата ТИР-ове е с дължина от около два километра. 

Границата продължава да е затворена за ТИР-ове. От 07:30 тази сутрин фермерите вдигнаха част от блокадата си, за да позволят преминаването на леки коли и автобуси.

Категории: Криминална хроника фермерски протести блокада при Промахон граница между Гърция и България шофьори ТИР арест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus