Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки великденски бисквити

11 Април 2014 / 18:04:43  GRReporter
2073 прочитания

Даниел Лахана

Традиционно присъстващи на масата за Великден, тези не много сладки бисквити са подходящи към кафе, или дори за закуска, потопени в мляко, през цялата година. Tака че не ги pприготвяйте само за Великден!

Преди хиляди години минойците често оформяли тези бисквити като малки змии, тъй като се прекланяли пред змията заради нейните мистични и лечебна сили.

Днес те могат да бъдат оформени като кръгове, плитки, подкови и т.н., въпреки че формата на змия все още е много популярна.

Набухвателят за тези бисквити традиционно е амонячна сода, която придава по-лека, многолистна текстура и уникално хрупкав и „златен” завършек. Ако не можете да намерите амонячна сода, можете да я замените със същото количество бакпулвер.

                                                                   ***
РЕЦЕПТА

(За около 40 бисквити)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресейте брашното. Разбийте маслото и захарта с електрически миксер докато се получи светла и пухкава кремообразна смес. Добавете жълтъците един по един, и след това добавете ванилията.

Разтворете амонячната сода в млякото. (Ако използвате бакпулвер, трябва да го смесите с брашното.) Прибавете млякото към сместа на 2-3 етапа, като го редувате с брашното, и разбърквайте тестото с куката на миксера или с дървена лъжица. Добавете още мляко, ако е необходимо, за да се образува гладко, твърдо тесто. Внимавайте да не стане прекалено твърдо обаче.

Оставете го да престои 1 час, покрито с фолио/найлон в хладилника.

Вземете малки топки от тестото и ги оформете на тънки рула с дължина около 20 см и ширина около 1 см. Най-лесният начин да направите това е като търкаляте тестото назад-напред под пръстите си. Сгънете през средата и усучете два пъти, както е показано по-долу.

Можете да оформите бисквите и по друг начин, ако искате. (Тук по-долу са формите на дъщеря ми. А по-голямата, долу вдясно, е за дегустация!).

Поставете хартия за печене и рзпределете бисквитите добре, на разстояние, тъй като доста се разширяват. Намажете ги с две разбити яйца.

Печете в умерена фурна при 175°C (350°F или степен 4 за газ), за около 20 минути, или докато станат златисти.

Подредете ги върху стойка.

Можете да ги ​съхранявате в продължение на няколко седмици в плътно затворена кутия за бисквити.

Вариант: Можете да добавите малко настъргана портокалова или лимонова кора към сместа. Можете също така да поръсите бисквитите със сусам, след като ги намажете с яйцата и преди да ги сложите във фурната.

Категории: ВеликденГръцки великденски бисквитиБисквитиКулураки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus