Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки свещеник в епицентъра на епидемията Ебола

06 Август 2014 / 13:08:06  GRReporter
1810 прочитания

Смъртоносният вирус Ебола достигна и до православната мисия във Фритаун в Сиера Леоне, която се ръководи от някогашния член на рок група, а днес православен свещеник Темистоклис Адамопулос или Themi Adams.

В младостта си отец Themi участвал в австралийска рок група и дори се озовал на сцената заедно с легендарните групи Ролинг Стоунс и Бийтълс. По-късно обаче той решава да стане мисионер в Западна Африка, а днес е изправен пред най-голямото предизвикателство в живота си – вируса Ебола.

Гръцкият информационен сайт zougla.gr представи интервю на свещеника, което той предостави миналата събота на сценариста Уид Бастиан (Wid Bastian)за медията ASSIST News Service. Той познава отец Теми добре, тъй като е член на екип, който пише сценарий за филм, вдъхновен от личната история на свещеника. Интервюто бе разпространено в Гърция от религиозния сайт agioritikovima.gr .

В него свещеникът описва страха и паниката от епидемията Ебола и призовава за помощ към покосената от вируса африканска страна.

„Тази страна е преживяла много трудности. Сиера Леоне е една нова нация, стабилизирала се след 1991. Не мога да се сетя за друга държава, която да е изпитала толкова много страдания в продължение на толкова дълъг период от време от войни, бедност и настоящата епидемия”.

„Страната се озова в епицентъра на разпространението на вируса Ебола, място, което доскоро се заемаше от Гвинея. Много хора прекосиха общата граница между двете страни в търсене на своите близки или за да получат някаква помощ и се връщаха обратно в Гвинея. Междувременно обаче те бяха внесли вируса в Сиера Леоне”, допълни той.

Според свещеника ситуацията след началото на епидемията е изключително тежка дори в сравнение с разрушителната Гражданска война. „Вирусът Ебола е невидимият ни враг. Прилича на невидим убиец, който напада, без никой да знае кога и откъде. Ситуацията е по-тежка от времето на Гражданската война. Тогава можехме да чуем падането на бомбите, да видим врага и съответно да се скрием и защитим. С вируса обаче не знаем как да се справим”.

„Научихме от Международната здравна организация, че кризата с Ебола вече е извън контрол и много общности, включително и нашата, изпращаме сигнали за помощ към целия свят. За съжаление здравната инфраструктура в трите засегнати от вируса страни е много лоша. Бих казал дори, че най-добрата болница тук е подобна на малка болница в земеделски район в САЩ”.

„Вторият проблем е липсата на информираност сред хората за вируса Ебола, затова и много от тях не си дават сметка какво се случва. Започнах да им говоря за него още отпреди три месеца, като им казвах, че вирусът идва към нас, да бъдат предпазливи, да престанат да докосват други хора, да вземат предпазни мерки, да мият ръцете си непрекъснато, да носят ръкавици, ако имат тази възможност, а те се смееха”.

„Друг един проблем е черната магия. За съжаление тя се намира в ДНК-то на хората от Западна Африка. Може и да не знаете, но вуду-практиките в Хаити всъщност са започнали от тук, от тази част на Африка. Били са пренесени в Америка от робите, пренасяни да работят за господарите си в Новия свят. Тогава се появява куклата, надупчена с карфици и игли, която е оръжието на магьосницата”.

„Проблемът е, че много хора, които са засегнати от Ебола не отиват да потърсят помощ в някоя сравнително съвременна болница, отиват при местния магьосник-лечител или при някой билкар, а те, разбира се, не могат да им помогнат. В резултат на това човекът умира и заразява всички хора от обкръжението си”.

„Хората тук нямат доверие на лекарите, особено когато става дума за западната медицина, която се практикува от много добре образовани хора. Вярват, че лекарите могат да ги убият, въпреки че са положили клетвата на Хипократ и искат да спасяват човешки животи”. Според свещеника хората в Сиера Леоне се страхуват, когато видят лекар с маска и ръкавици и със спринцовка в ръка и вярват, че иглата е пълна със смъртоносна отрова.

Той разказа още, че заради множеството смъртни случаи властите във Фритаун са наложили „мораториум” на движението в града. „Президентът поиска да бъде наложен мораториум и ограничение на движението на хората. Полицията патрулира по улиците и единствените, на които се позволява да излязат пеш или с колите си са военните. Това, което е интересно от религиозна гледна точка е, че президентът призова всички в Сиера Леоне да постят и да се молят в понеделник”. По думите му обаче властите трудно могат да удържат някои от жителите, които страдат от детски паралич или са с ампутирани крайници да излязат на улицата, за да просят.  

Отец Теми Адамс допълни: „Ние сме една християнска организация. Вярваме в Бог, в неговата сила, затова, каквото и да правим, винаги се молим. В църквата ни се провежда литургия всеки ден, а когато имаме възможност правим процесия начело с кръста около църквите ни и се молим на Господ да закриля народа и града”.

Свещеникът каза още, че нуждите за храна и медицински материали сред членовете на организацията е огромна. „Призовавам да ни бъде изпратен един контейнер с храна. Защо ли? Така ще мога да давам храна на хората всеки ден, за да не се налага да излизат на улицата и да просят. Имаме нужда също от медицински материали, ръкавици за еднократна употреба, маски за лице, спрейове с дезинфекциращо действие, хлорирана вода, хлор на таблетки. Поради проблемите с местната бюрокрация най-добрият вариант е да изпратите пари, с които да се закупят всички тези неща”.

Категории: Общество вирус Ебола епидемия Западна Африка Сиера Леоне гръцки свещеник
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus