Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки стоматолози предупреждават за некачествени услуги в съседни страни

04 Ноември 2014 / 16:11:42  Анастасия Балездрова
966 прочитания

През годините на икономическата криза много гърци, и най-вече жителите на граничните региони в Северна Гърция често пътуват до съседни страни, за да ползват услугите на местни стоматолози. Причината е, че цените са в пъти по-ниски от тези в Гърция и съответно поносими за намалелите доходи на пациентите.

Оказва се обаче, че желанието им да спестят средства по този начин понякога не дава търсения резултат. Според специалисти - ортодонти в много случаи пациенти, които са ползвали услугите на зъболекари в съседни на Гърция страни, получават сериозни усложнения и се принуждават да се обърнат към стоматолози в Гърция. Проблемите често са такива, че изискват продължително лечение, което им струва много повече средства, отколкото биха платили първоначално.

Такъв е случаят, за който съобщи информационният сайт kozanilife.gr от град Козани в Северна Гърция. Според репортажа едно 14-годишно момиче получило масивен кръвоизлив след подлагането си на операция за изваждане на млечни зъби в съседна страна.

Ситуацията се усложнила толкова, че момичето било прието в интензивното отделение на болницата в Козани и след 3-дневно лечение там било преместено в солунската болница „Георгиос Папаниколау”, където останало до пълното си възстановяване.

„Решихме да оповестим случая, за да предупредим пациентите да са внимателни, когато избират кой ще лекува зъбите им”, заяви пред GRReporter стоматоложката от Козани София Дзика, представител на местната асоциация на стоматолозите в Гръцката федерация на стоматолозите.

Тя подчерта, че подобни усложнения могат да се случат на всеки стоматолог, във всяка страна, но все пак предупреди, че в страните, които не членуват в Европейския съюз съществуват много кабинети, които не са сертифицирани за извършването на зъболекарски услуги. „Това не означава, че всички кабинети в страните от ЕС имат необходимите сертификати, но се предполага, че европейското законодателство и протоколите за лечение се прилагат”, допълни Дзика.

По думите й основната причина, поради която гърците търсят услугите на зъболекари извън страната е фактът, че повечето от услугите не се покриват от здравните им осигуровки, а джобът им не може да понесе цените. „Разбираме, че хората се принуждават да търсят по-евтини решения. Стоматолозите в Гърция не могат да предложат конкурентни на тези на колегите си от съседните страни цени, тъй като тук данъчното облагане е много високо”, каза още тя.

GRReporter се свърза с ортодонта и доцент във факултета по стоматология на Аристотеловия университет в Солун Стилианос Далабирас, който е лекувал пострадалото момиче. Неговият коментар бе, че никой специалист не е застрахован срещу това да допусне грешка. „Единственото, което можем да направим е да предупредим пациентите да избират внимателно стоматолога, на когото ще се доверят да ги лекува”, допълни той. 

Категории: Общество стоматолози некачествени услуги страни извън ЕС пациенти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus