Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки новогодишен сладкиш

27 Декември 2013 / 12:12:28  GRReporter
2779 прочитания

Даниел Лахана

Днес се връщаме в Гърция, за да доведем новата година с традиционен гръцки новогодишен сладкиш или сладък хляб, наречен „Vasilopita”. Сладкишът е кръстен на православния Агиос Василеос (св. Василий, известен още като св. Василий Велики), архиепископ на Кесария в Кападокия. Той е и гръцкия Дядо Коледа, който носи подаръци в навечерието на Нова година (умира на 01 януари 379 сл. Хр.).

Според преданието, една година Василий помогнал за обезщетяването на семействата, които били  заплатили тежките данъци наложени от императора със своите бижута, скъпоценни вещи и монети. Светецът успял да накара императора да се покае, но след това не знаел как да преразпредели предметите между законните им собственици. Затова решил да ги сложи в голяма пита, която след това благословил и нарязал, давайки по едно парче на всеки човек, който като по чудо получил собствените си вещи!

Днес, гръцките домакинства всяка година пекат Vasilopita с монета, а в миналото златна монета, скрита вътре в негова памет.

Обикновено в полунощ, главата на семейството гравира с нож кръст върху сладкиша и след това го нарязва по специален начин и според традицията, както следва:

Първото парче се отрязва за Господ Исус Христос, второто за Дева Мария, третото за Свети Василий Велики, а останалите парчета – за членовете на семейството, започвайки от най-възрастния. Могат също да бъдат отрязани парчета за църквата, къщата, други светии, за пътника, посетителя и за бедните и нуждаещите се.

Който намери монетата (flouri) в своето парче ще бъде благословен  през следващата година, която ще му донесе и късмет, и здраве. Често домакинството поднася на късметлията подарък или пари.

                                                                      ***

РЕЦЕПТА

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Оставете всички съставки, с изключение на киселото мляко, на стайна температура преди да започнете. Пресейте брашното.

Разбийте омекналото масло заедно със захарта до получаването на съвсем лека и кремообразна маса. (Най-добре използвайте електрически миксер). Като продължавате да разбивате, но на по-ниска скорост, добавете яйцата едно по едно като след всяко яйце добавяте по една супена лъжица брашно, за да не се пресекат яйцата. Разтворете содата в брендито и го добавете към сместа заедно с лимоновия или портокаловия сок, лимоновата или портокаловата кора и ванилията. Продължавайте да разбивате на ниска скорост и добавете една трета от брашното, след това една трета от кисело мляко, и след това половината от останалото брашно и половината от останалото кисело мляко, и след това останалите (т.е. на три етапа).

Намажете 30-сантиметрова кръгла форма с растително или слънчогледово масло. Изсипете сместа в нея и печете в предварително загрята умерена фурна при 180°C (350°F, степен 4 за газ) за около 1 ½ часа. Сладкишът е готов когато шиш или клечка за зъби поставена в средата му излизат чисти. Когато натиснете леко сладкиша, той трябва да възстанови формата си.

Оставете го да се охлади във формата за 5 минути, след това го извадете и поставете върху решетка, за да изстине.

Когато изстине, направете с нож малък процеп в долната част и поставете монета увита в алуминиево фолио.

Можете да украсите сладкиша с пресята пудра захар и/или да изпишете идващата година с нарязани бадеми.

С пожелание за Щастлива Нова Година на всички читатели на GRReporter. Chronia Polla!

Категории: VasilopitaНовогодишен сладкишСредиземноморски рецептиТрадиционни гръцки рецептиСвети Василий2014
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus