Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки младежи се готвят да извикат „Оставаме в Европа”

05 Юни 2012 / 17:06:13  Анастасия Балездрова
1436 прочитания

На 10 юни в 19:00, само седмица преди повторните избори в Гърция на площад Синтагма ще се проведе митинг. На него няма да се чуят тежки обвинения, нито ще прелетят петролни бомби Молотов.

„Ще държим знамената на Гърция и Европейския съюз и балони в цветовете на гръцкия флаг с посланието „Оставаме в Европа”. Когато се съберем ще потеглим към зала Запио, която носи силна символика”, разказват Андонис Курутакис и Михалис Рисвас.

Те са двама от организаторите на инициативата, новината за която се появи в социалните медии и предизвика интереса на много гърци. GRReporter се свърза с тях в Лондон, където учат. Андонис е адвокат и докторант в Оксфордския университет. Там следва и Михалис.

Кои сте вие и откъде се роди тази идея?

Всички ние сме млади хора, които живеем, учим и работим в Гърция, Швеция, Италия и Великобритания. Някои от нас се намираме за дълги периоди от време в чужбина, където четем публикации в местната преса. В контактите си с хората в чужбина установихме една неприятелска атмосфера, която не може да бъде усетена от гърците, които не четат чуждестранна преса.

В последно време не само публикациите, но и университетски представители и водещи в Европейския съюз фигури също подкрепиха тезата, че излизането на Гърция от еврозоната е повече от евентуално. Понеже виждахме, че облаците се струпваха и това ни притесни сериозно, решихме да организираме един митинг, който да изрази настояването от страна на гърците страната ни да остане в Европейския съюз и еврозоната.

В същото време и ние самите преценяваме, че ако Гърция напусне еврозоната,поне през следващите няколко години ситуацията в страната ще е катастрофална. Затова решихме да организираме събирането, с което да покажем и на гръцките политици, че нас не ни интересува политиката, която ще последват. Искаме просто да им кажем, че ние вярваме, че сме част от Европа, чувстваме се европейци и искаме да останем там. Искаме обаче да изпратим едно послание и в Европа. И то е, че гърците не искаме да напуснем европейските структури, да им кажем да ни подкрепят и да променят своята политика.

Има ли опит от страна на някоя от политическите партии да се свърже с вас?

Ние не се обявяваме за или против някоя от партиите. Това не е нашата задача. Както организаторите, така и всички останали, които подкрепят тази инициатива имаме различни политически, идеологически и партийни позиции. Ние смятаме, че минималният консенсус, който трябва да съществува днес в политическия живот е европейсктата перспектива на страната. От там нататък всички останали политически, социални и други позиции, които се посочват в програмите на партиите и т.н. са приемливи и трябва да съществуват в една демократична страна, за да могат хората да изберат свободно. Стига да гарантират рамката, която за нас е европейската перспектива.

Един от основните ни принципи е, че инициативата ни е надпартийна. Имахме предложения от страна на политически партии и местното самоуправление те също да участват като съорганизатори, но ние отказахме категорично. Така искаме да опазим основния си принцип, който отделя нашата инициатива от всички останали.

Ако на събирането в неделя се съберат много хора, ще има ли продължение тази ваша инициатива и какво може да бъде то?

Единствената ни цел е да провокираме дискусия. В сайта си сме поставили като предмети за обсъждане въпросите „защо оставаме в Европа” и „какво искаме да променим в Европа”, където всеки може да напише своето мнение в рамките на един ползотворен диалог.

На практика първото нещо е, че искаме да останем в Европа. От там нататък има неща, които бихме искали да се променят в нея. Но нямаме намерение да направим нещо друго. Надяваме се митингът да премине добре, нещата за страната – също и да не се наложи да направим нищо повече.

Това, което открихме, че липсва от гръцкия политически живот не е само логиката, но и консенсусът. Нашата цел е да създадем една обща база за консенсус, която да бъде наложена от народа, за да могат политическите партии да си сътрудничат на тази база и да направят най-доброто за страната.

Мнението ни е, че всички партии искат доброто на Гърция и никоя не иска да й навреди. Затова смятаме, че европейското бъдеще на страната може да бъде точката, от което ще започне консенсусът. 

Категории: Общество инициатива Оставаме в Европа младежи политически партии консенсус
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus