Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки изследователи по-близо до имунотерапията на рака

22 Ноември 2013 / 13:11:44  GRReporter
1117 прочитания

Учени от Националния център за изследвания в областта на естествените науки „Димокритос“ в сътрудничество с изследователи от Атинския университет, Мичиганския университет (САЩ) и Университета в Саутхемптън (Великобритания), са направили обещаваща крачка напред в имунотерапията на рака.

Научното изследване ще бъде публикувано в престижното издание на Националната академия на науките на САЩ «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Ръководител на изследването е д-р Евстратиос Стратикос от Лабораторията „Химия на протеините“ към Института за ядрени и радиологични изследвания в Националния център „Димокритос“, като участват и гръцките учени Димитрис Георгиадис, Евталия Зервуди, Емануил Саридакис, Панайота Кокала и Ирини Мавриди.

Използването на имунната система на самия пациент (имунотерапия) е един многообещаващ алтернативен способ за лечение, в сравнение с широко използваната днес химиотерапия, прилагана при лечението на рака, която често е неефективна поради ниската селективност и високата токсичност на използваните субстанции.

Досега обаче имунологичните терапевтични подходи не са донесли все още очакваните резулатати на клинично ниво. Това се дължи до голяма степен на факта, че учените нямат достатъчно познания за това как точно имунната система може да различи кои клетки са ракови, и как ракът се научава да избягва атаките на имунната система.

През последните години различни изследвания са установили, че раковите клетки успяват да избягват атаките на имунната система, унищожавайки „сигналите“, които „изпраща“ всяка болна клетка. Подобни сигнали, наречени антигенни пептиди, в доста случаи могат да бъдат унищожени от намиращи се вътре в клетката ензими, наречени аминопептидази, с характерен представител аминопептидаза ERAP1.

Както вече е доказано, блокирането на този ензим може да доведе до активиране на имунната система, до унищожаване на раковите клетки и в крайна сметка до пълното излекуване на ракови тумори при опитни животни. Макар че теоретично блокирането на аминопептидаза ERAP1 може да бъде постигнато чрез лекарствени вещества, наречени инхибитори, на практика създаването на подобни субстанции за борба с ERAP1 се оказа много трудно.

И въпреки че са минали над 10 години от откриването на ERAP1, нито един изследователски екип в света все още не е съобщил, че е разработил ефективни инхибитори за този ензим. Успехът на гръцките и чуждестранни изследователи е в това, че след дългогодишни проучвания на въпросния ензим, са успели да създадат химически вещества, които го блокират ефективно, и по този начин могат да активират производството на антигенни пептиди.

Учените са доказали по експериментален път с опитни животни, че благодарение на тези инхибитори клетките на имунната система могат за разпознаят успешно раковите клетки, които обикновенно се изплъзват от имунната система и образуват ракови тумори.

Според Националния център „Димокритос“, тези изследователски резултати «за първи път доказват недвусмислено, че фармакологичното инхибиране на ензими, които унищожават антигенните пептиди, може да представлява новото многообещаващо решение за имунотерапията на рака. По този начин се открива пътят за бъдещи изследвания за оптимизиране и оценяване на вероятните клинични приложения на тази категория инхибитори».

 

 

Категории: гръцки учени имунотерапия борба с рака Националния център за изследвания в областта на естествените науки Димокритос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus