Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката закуска по стъпките на английската

13 Май 2014 / 10:05:01  GRReporter
2801 прочитания

11 хотели от южната част на Пелопонес станаха част от програмата „Гръцка закуска”, която се реализира от Гръцката камара на хотелиерите. Лакония е първата област на полуострова, която се включва официално в програмата за промотиране на местните продукти и техники за готвене. В нея участват също и хотели от други области на Пелопонес – 5 в  област Месиния, 4 в област Аркадия, 3 в област Илия, 2 в област Ахаия, два в региона на Коринт и един в област Арголида.

Програмата „Гръцка закуска” бе стартирана от Гръцката камара на хотелиерите през 2010. Целта й  е обогатяването на предлаганата в хотелите закуска с традиционни местни специалитети, които се намират в основата на средиземноморската диета. Тя, от своя страна не е просто една модерна тенденция за хранене, а е определена от ЮНЕСКО като част от „нематериалното културно наследство на човечеството”.

Гръцката закуска се състои от основните продукти на средиземноморската диета – хляб, сухари, зехтин, маслини, кисело мляко, мед, различни видове сирене, колбаси, пресни зеленчуци, бобови растения, баници, сладкиши и пресни плодове. На тази основа в различните региони в Гърция се е формирала специфична кулинарна култура и местна кухня.

Програмата създава пряка връзка между гръцките хотели и местните производители на качествени традиционни продукти, която от своя страна има позитивен отзвук както върху първичния икономически сектор, така и върху защитата на околната среда. В същото време, хотелиерите целят да засилят крайното впечатление на туристите от тяхното посещение в Гърция с чисто местни вкусови възприятия, „които ще го следват не само като спомен, но и като чисто потребителски навик”, както посочват от камарата.

Сред представените в Лакония ястия, които ще бъдат предлагани в бюфета за закуска на местните хотели бяха: традиционното за региона на Мани пушено върху свежи листа от градински чай свинско филе сингклино, каянас – бъркани яйца с добре узрял домат, сладките с бадемово брашно амигдалота, баницата брустулас, която се прави с точени кори, овче мляко, булгур, безсолна трахана, мед и чубрица, както и петарицес – палачинки с мед и канела или със сирене в тулум.

 С включването си в програмата област Лакония стана 18-та стандартизирана дестинация на програмата „Гръцка закуска”.

Категории: ОбществоСредиземноморска диета гръцка закуска хотели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus