Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката държава гарантира само пенсиите до 360 евро

08 Юни 2014 / 13:06:43  GRReporter
1270 прочитания

Пет промени, подготвяни от правителството, изцяло ще променят пенсионния пейзаж. Най-значителната се отнася за пенсиониращите се от 1 януари 2015 нататък, тъй като държавната гаранция вече няма да покрива цялата пенсия, както е сега, но само частта до 360 евро.Останалата сума, която ще съответства на пенсионните вноски и периода на внасянето им, ще е отговорност на пенсионните каси, които ще трябва да я внасят без допълнително финансиране от държавния бюджет.Това е една от основните промени в сферата на осигуряването, които ще бъдат включени в нов закон, прилаган от 1 януари 2015.

Според вестник Елефтерос Типос промените ще станат на базата на проучването на Центъра за програмиране и икономически изследвания върху 60 сектори, както и на базата на предложенията на кредиторите.

Промените включват:

 

1. Промяна на възрастовата граница за пенсиониране, засягаща преждевременното пенсиониране, Планът има 2 параметъра:

а) Отмяна на преждевременното пенсиониране за онези, които не са придобили право на пенсия

б) увеличаване на възрастовата граница с 1 или 2 години на всеки 6 месеца всяка година за онези, които имат право на пенсиониране- покрили са необходимия период на осигуряване, но не са навършили изискваната възраст за пенсиониране.  В случай, че бъде отменено предсрочното пенсиониране, автоматично онези, които биха могли да придобият право на пенсиониране на 55 или 52 години, ще бъдат пенсионирани най-късно на 62 години, а с постепенното увеличаване на възрастта осигурените не губят правото да се пенсионират по-рано, просто пенсионирането им ще бъде отложено с 6 месеца до 2 години. Като алтернативен план се проучва възможността увеличаването на изискуемия осигурителен стаж за пенсия от 4500 дни на 6000 дни.

2. Модел на нулев дефицит в пенсионните каси за основните пенсии от 2015, с прилагане на гарантираната от държавата пенсия от 360 евро.

3. Промените в изчисляването на допълнителните пенсии, с нов президентски указ, подготвян в Министерството на заетостта. Новият метод на изчисление води до по-големи намаления и ще засяга тези, които ще се пенсионират през 2014.

4.Промени в начина на вноските и обединяването им с плащането на данъците в една  сметка. Надзорник  в това начинание ще е технократ от МВФ, който е назначен в Министерството на заетостта.

5. Обединяване на касите след разпускането на около 20 управителни съвети и комисии, които днес функционират в касите за основната пенсия или автономно.

Категории: пенсии осигуровки стаж възраст за пенсиониране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus