Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцката НЕК спря 13 електроцентрали, очаква се режим на тока

03 Юли 2014 / 08:07:46  GRReporter
1239 прочитания

С окупации на административни сгради и електроцентрали започна в полунощ първата 4-часова стачка на служителите в гръцката Национална електрическа компания (ДЕИ). Те протестират срещу внесения в парламента проектозакон за приватизацията на 30 на сто от акциите на компанията.

До момента синдикалистите спряха 13 електро и една водноелектрическа централи с общ капацитет от около 2 700 мегавата. Става дума за четири централи в Лаврио, четири в Мегалополи, една в Комотини, една във Флорина, по две в Аминтео, Кардия и Птолемаида и три централи в Агиос Димитриос. До момента продължават да функционират седем термични електроцентрали, които произвеждат ток от лигнит и природен газ с мощност от около 2 200 мегавата, както и водноелектрическите централи.

При тази ситуация е много вероятно спирането на тока да започне още по време на пиковите за потреблението на електрическа енергия следобедни часове.

Паралелно с това в 19:00 се очаква всеобщ протест за региона на Атика. Митингът ще се проведе пред централните офиси на компанията на улица Халкокондили в центъра на Атина. Ще последва протестно шествие към площад Синтагма и министерството на финансите.

От електроразпределителната компания на ДЕИ съобщиха, че постепенното спиране на тока ще е равномерно разпределено в цялата страна „по справедлив начин”. Изключение ще бъде допуснато само за болниците с цел да бъде избегната опасността от блекаут. Според съобщението обаче, ако възникне проблем на островите не е изключено токът да бъде спрян и там.

Около обяд се очаква да бъде обявен списъкът на регионите, където ще започне режимът на тока.

Очаквайте продължение.

Категории: Общество Национална електрическа компания стачка режим на тока приватизация проектозакон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus