Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция забрани цирковете с животни

09 Февруари 2012 / 19:02:35  Виктория Миндова
1902 прочитания

В Гърция забраниха със закон цирковете с дресирани животни. Това е част от политиката на страната да запази правата на домашните и дивите животни и да ги предпази от тормоз и мъчения, на които много често са подложени в неестествена за тях среда. GRReporter се свърза с Гърцката фондация за грижа за животните, която оповести темата и разговаря с представителката на организацията - Евгения Матарага. “Беше крайно време да се забранят представленията с животни. Главно защото триковете, които те трябва да изпълняват са крайно неестествени и са извън природатата и навиците на животните. За да изпълняват определени номера, те биват измъчвани, подлагани на системен тормоз и побой”, обяснява специалистката от доброволческата организация.

“Трябва да разберете, че дивите животни като мечките, лъвовете или слоновете не са като домашните ни любимци - апартаментните кучета или дворните котки. Тяхната природа е различна. Трябва да се уважават нуждите на едно животно. Те не са направени, за да подскачат и да танцуват с малки роклички”. За да могат тези животни да изпълняват трикове всяка вечер, когато има представление, те биват измъчвани и дресировката им е много трудна. Те забравят триковете бързо и се налага постоянно да им бъдат “припомняни”. Проучване на условията за дресировка в цирковете в чужбина показва, че на арената се изпозват бастуни със скити пирони, които пробожда животните, за да направят нужния трик, а зад колисите дресьорите дори заливат слоновете с вода и после пускат слабо електричество, за да накарат животното да изпълни номера си.

Доброволческата организация е започнала да лобира за забраната на животни в цирковете в Гърция още през 2006. Тогава политическите сили не са обърнали особено внимание на изискванията на доброволците приятели на животните. Гръцката организация потърсила помощта на Защитници на животните Интернешънал (Animal Defenders International) и заедно с още 52 подобни организации започнали бавно и постепенно да разпространяват информация по конкретния проблем, като привличат общественото мнение на своя страна.

Специалистката казва, че в Гърция няма родни циркове (освен в парламента), а гастролиращите трупи са главно от Италия. “Когато през 2007 циркът Мундила се настани на отвореното пространство до стария олимпийски стадион, направихме каквото можахме, за да осуетим тяхото присъствие. Те не само използваха животни, но и замърсяваха околната среда, а циркът бе заел пространството до морето без разрешението на община Мосхато. Отпадаците от цирка се изхвърляха направо в морето, а условията, при които държаха животните бяха много лоши. Това бе последният път, в който дойде цирк в Атина. След това гастролираха най-вече в провинцията”.

Гръцката фондация за грижа за животните се занимава както с грижата за бездомните, така и с домашните животни, които биват измъчвани. “Съществуват активен и пасиван тормоз. Пасивният е например, когато един стопанин държи едно голямо куче постоянно на балкона, без да го разхожда достатъчно. В тези случаи животните вият, скимтят или лаят постоянно”. Матарага обясни, че най-често сигналите за неправилно отношение към домашните животни идват от съседи. Някои собственици правят грешки поради незнание или невнимание и след като организацията влезе в контакт с тях, те променят поведението спрямо животните. Други стават агресивни. Най-честата реакция, която срещат, когато откликват на сигнал за измъчвани животни е “Няма ли да се прогрижиш за някое детенце, че си тръгнала да се занимаваш с кучето ми”, разказва, а техният отговор е: “Нека сега се погрижим за кучето, а после заедно можем да дадаем помощ на дете в нужда. Все от някъде трябва да се почне”.

Евгения Матарага обясни, че законът за грижа към животните, който забранява тяхното използване в циркове на територията на Гърция не е съвършен. В него са отменили намесата на полицията по даден сигнал за тормоз на животно. Вместо това, тази работа ще се върши от кметските полицаи, които за съжаление не са на щат във всяка община. 

Категории: Общество цирк тормоз на животни Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus