Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се превърна в ... Германия при износа на автомобили

07 Юли 2013 / 18:07:09  GRReporter
2834 прочитания

На гръцкия пазар се организира фалшив износ на автомобили, показва разследване на вестник Имерисия. Колите се отписват от регистрите на Транспортната дирекция и след това се продават на незаконни пазари или се движат с незаконни документи. Това беше оповестено от Организацията за рециклиране на автомобили още в края на 2012, но никой от Министерството на транспорта не е взел мерки, поне за ограничаване на този фалшив износ. В писмото на организацията до министерството се казва „През последните 2 години се наблюдава голямо увеличение на исканията за отписване на автомобили от регистрите заради износ, както се вижда от годишните данни на Министерството на транспорта”. За съжаление, по всеобща информация, както на фирмите от мрежата на организацията, както и от служители на областните транспортни дирекции, една голяма част автомобилите не се изнася. Много от тях, след като бъдат отписани се продават на незаконни тържища. От там и след разглобяването им на части, те отиват на черния пазар на части втора употреба”.

Последиците от този „износ” са много, тъй като автомобилите се разглобяват на незаконни места, и предизвикват замърсяване на околната среда. Продават се на части, без да се плащат предвидените данъци, а успоредно с това на държавата се предоставят неверни данни от Eurostat, отнасящи се до износа на коли и до броя на рециклираните автомобили. В посочените от организацията случаи собствениците, които са ги „изнесли” искат от центровете за рециклиране да им се плати за рециклирания автомобил.

Информациите на организацията говорят и за повторно пускане в движение  с фалшиви номера и документи на автомобили, които са „изнесени” и са отписани от регистрите. Успоредно с това, в някои случаи „изнесени” автомобили заместват катастрофирали автомобили от същия модел, за които не е изгодно да бъдат поправени, като просто се сменят номерата, а в по-трудните случаи се използва лазер за да се напише отново номера на рамата, който се намира на каросерията.

Заради пълната амортизация на автомобилите, главно с двигатели  от 1800 куб. см. И нагоре, заради цената и главно заради данъка „лукс”  много собственици се принуждават да ги продадат на чуждите пазари, за да получат поне няколко хиляди евро, тъй като в Гърция нямат никакъв търговски интерес да ги продават. Масовото „заминаване” на тези автомобили предизвика внезапно увеличаване на малки и евтини коли, които обаче са на изчезване на гръцкия пазар.

Членът на Управителния съвет на Съюза на търговците и вносителите на автомобили в Гърция Еврипидис Константинидис казва, че вътрешният пазар на употребявани автомобили е буквално пресъхнал, тъй като банките и всички други кредитни институции се отдалечават постепенно от  автомобилите. Единственото решение на проблема на този пазар е да се намали таксата за категоризация на вносните автомобили, които съответстват на критериите за замърсяване Euro 4, така че да се внасят евтини и сигурни автомобили в Гърция на достъпни за клиентите цени. Успоредно с това, ако бъде постигнато това, ще спре затварянето на фирми от бранша и ще се създадат нови работни места, каза още Константинидис.

Характерен за безнадеждността, която изпитват собствениците на автомобили с голяма кубатура е фактът, че в един конкретен център за рециклиране на автомобили е докаран автомобил BMW X5, чиито собственик искал да се отърве от него, както е заявил. Собственикът на пункта е купил автомобила за 500 евро. Колата не е разглобена, а е запазена от собственика на пункта за рециклиране, който сега трябва да плати данък „лукс”, който се налага на един автомобил на стойност ... 500 евро!

Икономическата криза доведе много търговци, а и собственици на автомобили, главно с двигатели от 2 литра и нагоре, до износа им в други държави-членки на ЕС или към Средния Изток и Африка, така че да могат да ги продадат дори на по-ниски цени. Независимо от това никой не е очаквал Гърция да се превърне в източник за износ на употребявани автомобили и да запише рекордно увеличение от 209,2% през 2012 в сравнение с 2011. Според официалните данни на Министерството на транспорта от Гърция през 2012 са изнесени 41 208 автомобили срещу 13 327 през 2011. Колко от тях действително са изнесени не е възможно да се докаже, тъй като износът  към други страни-членки на ЕС не се контролира.

Категории: автомобили втора употреба рециклиране фалшив износ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus