Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция пропусна шанса си да стане център на нудисткия туризъм

10 Май 2013 / 17:05:01  Анастасия Балездрова
5703 прочитания

Първият хотел за нудисти на иначе изключително туристическия остров Родос отвори врати преди около 10 дни. Въпреки че това не е първата база за този вид алтернативен туризъм в Гърция, откриването на хотела се превърна в медийно събитие, именно заради ограниченото му развитие в страната.

GRReporter се свърза за повече информация с Ангелос Мимикопулос, който се е наел с връзките на хотела с обществеността.  Оказа се, че той също е представител за Гърция на Международната федерация на нудистите от 1996 и организатор на дружеството на нудистите в Гърция, което е все още във фаза на подготовка и ще носи името Гимнократия (Голокрация – б.а.). „Занимавам се с нудисткото движение от почти 40 години. Основно издаваме карти на членовете си, които важат за всички нудистки центрове в чужбина и им осигуряват отстъпки от порядъка на 10-15 на сто”, разказа той.

Но защо им е на гръцките нудисти да пътуват в други държави, след като Гърция има хиляди километри плажна ивица. Според Ангелос причината се крие в малкия брой туристически бази за този вид туризъм.

„Причината, поради която туристическите обекти за нудисти в Гърция са малко е изключително голямата бюрокрация. Опитите да се създадат такива бази датират от 1959. Те така и не бяха осъществени, защото липсваше законодателство, а когато най-после държавата реши да гласува такова през 1983, в закона бяха включени толкова много предпоставки и изисквания, че никой бизнесмен не можеше да поеме риска и да превърне своя хотел в нудистки център. По неговата сила се даваше разрешително за две години. Първата от тях щеше да бъде така или иначе загубена, защото хотелиерът трябва да отиде в чужбина, да участва в търговски изложения, да промотира хотела. Друга пречка беше и стремежът към бърза печалба. Така не беше направено нищо и нудистите се насочиха към тогавашната Югославия, по-късно към Хърватия и Франция”.

О, времена! О, нрави!

„Направиха го, за да смекчат реакциите от страна на Църквата и някои изключително консервативни политици. В резултат на това почитателите на този вид туризъм се насочиха към други държави, които се организираха, като Португалия, Испания и Италия. Там има много голям брой плажове и хотели, които се посещават от туристи от Северна Европа, които при други условия може би щяха да дойдат в Гърция. Всичко е въпрос на политика и реклама, а не на цени. Не парите, а манталитетът е този, който гони туристите”.

Ангелос Мимикопулос разказа още, че Гърция е получила първото официално предложение от тогавашната Международна федерация на нудистите да организира нудистки център още през 1964. „За съжаление това предложение не беше прието, заради икономическата и социалната ситуация. Така клиентите просто се насочиха към България. По онова време комунистическа България направи два съвсем примитивни курортни центъра на Черно море и привлякоха всички туристи там. Предполагам, че тогавашното българско правителство е постигнало това споразумение със Запада, заради приходите във валута. Предоставиха два плажа близо до Бургас, които се посещаваха само от чуждестранни туристи – нудисти. Те пристигаха там с директни полети от Мюнхен, Виена и Франкфурт. Туристическите пакети им струваха по 500 германски марки на човек и пътуваха без никакви бюрократични препятствия като визи и други подобни”.

По същото време чуждестранни инвеститори са искали да закупят голяма площ в Западен Пелопонес. „В сделката участваше и зетят на Аристотел Онасис. Но тя не се осъществи, заради липсата на законодателство, въз основа на което да бъде издадено разрешително за строеж. Това беше първият път, когато Гърция можеше да предприеме правилни действия за развитието на нудисткия туризъм. Вторият беше през 1973 с предложението да се построят бази в област Тесалия. Затова казвам, че всичко, което се случва сега става с много голямо закъснение”.

Ситуацията днес

„Гърция, като средиземноморска страна имаше всички предпоставки да привлече този туристи, но не го направи. Бяха предвидени само някои плажове, които бяха узаконени едва преди около 10 години. Плажовете се намират на островите Гавдос, Скопелос, Родос и няколко други. Плажове, които се ползват от нудисти в Корфу и Самос не са официално обявени за такива, но местните хора не притесняват техните посетители. Общо говорим за 61 нудистки плажове в Гърция, но казвам това с резерви, защото днес те може и да са празни, а през август да са пълни с хора, докато другите, които изброих са официално обявени за нудистки и имат съответното обозначение”.

Най-старият хотел за нудисти в Гърция се намира на остров Крит. Другите са на йонийските острови Кефалония и Закинтос и в югозападната част на Пелопонес.

„Това са малки частни хотели, които приемат най-вече чуждестранни туристи. Хотелът в Родос се стреми да поддържа по-ниски цени, за да може да привлече посетители от Гърция. Той ще бъде официално открит на 15 юни, но на 29 април прие първите си гости. Интересът е много голям, защото Родос е любима ваканционна дестинация за чуждестранните туристи и комбинацията с конкретния хотел със сигурност е много привлекателна.

Категории: Общество нудисти плажове хотел Родос Международна федерация на нудистите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus