Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция отново изпадна в стачна кома

26 Септември 2012 / 09:09:50  Виктория Миндова
1178 прочитания

Държавните институции, кметствата, общините, лекарските кабинети, адвокатските кантори, съдилищата, училищата, университетите, детските градини, банките, бензиностанциите, музеите и железниците остават затворени в първата за тази есен общонационална стачка. Тя се провежда от Съюза на служителите в държавния сектор (АДЕДИ) и Синдикатите на заетите в частния сектор (ГСЕЕ) и е насочена срещу приемането на мерките за фискална консолидация. Мотото на протеста е “SOS! Да спасим държавата, но първо народа”.

От 10 часа сутринта до 13 часа се преустановяват самолетните полети, а тролеите и автобусите в Атина няма да излязат от гаражите до четвъртък сутринта. В същите часове ще преустановят работа и пристанищните работници и няма да се движат кораби и фериботи. Метрото в Атина се движи нормално в центъра на града и предградията, но няма да изпълнява курсове в отсечката от спирка Дукисис Плакентиас до летището “Елевтерос Венизелос”. Търговските обекти, магазините и производителните цехове също ще преустановят работа, за да се включат в стачката.

Протестните митинги започват в 11 часа в центъра на Атина и Солун, като в столицата се очаква да се направи протестно шествие от Атинския университет до площад Синтагма. На площад Омония синдикалният съюз на Гръцката комунистическа партия ПАМЕ прави успореден митинг, който ще се слее с останалите протести на площада пред парламента.

Специалните полицейски части за борба с обществените размирици са в готовност и разпределени в различни райони на столичния център.

Категории: Общество стачки протести Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus