Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция остава без безплатни лекарства от първи януари 2012

21 Декември 2011 / 19:12:53  GRReporter
1749 прочитания

Аптекарите в Гърция предупредиха, че ще престанат да дават безплатни лекарства изписани от здравните фондове на страната от началото на следващата година.  Фондовете им дължат над 400 милиона евро за медикаменти, които са били изписани на пациенти, но не са били покрити от здравните каси през последните месеци. Асоциацията на гръцките фармацевти реши на общо събрание на своите членове, че няма друг избор и ще се опитa да притисне социалните фондове, като се прекрати временно изписването на каквито и да е безплатни лекарства. 

 От първи януари 2012 започват активни стачни действия, докато не започне поне частично изплащането на натрупаните държавни дългове. Фармацевтите искат незабавно да се създаде програма за издължаване, както е предвидено в гръцкото и европейското законодателство. Освен това, изискват по-активната намеса на правителството, така че да се стигне до решение на проблема с ликвидността на пазара и липсата на свободни средства за нови поръчки. Фармацевтичните доставчици са прекратили отдаването на медикаменти на кредит, което допълнително затруднява работата на аптеките. Много от фармацевтите се налага да взимат частни кредити от банките, за да могат да покият отворени сметки към доставчици и други кредитори, защото здравните каси за замразили плащанията на задълженията си към частния сектор.

 "Аптеките в страната в момента преживяват изключително труден етап и икономическите затруднения заплашват да унищоват нашия сектор", казва Тодорис Абадзоглу, който е председател на Асоциацията на гръцките фармацевти. Той е категоричен, че организацията няма да остави дълговете на държавата да продължат да се натрупват и един от "стимулите" затова ще бъде последователните стачки, които фармацевтите планират. "Изискват допълнително намаление на приходите ни по начин, който води до сигурната ни катастрофа. Няма да позволим това", заявява Абадзоглу. Асоциацията настоява правителството да осигури социалния характер на аптекарските услуги, което в момента е трудна задача.

 Каквито и да са изискванията на фармацевтите обаче, Гърция все още е далеч от стабилизиране на местните си финанси и общата политика на правителството е да не плаща почти никакви задължения към частния сектор. В същото време, здравно осигурителните каси и социалните фондове също са потърпевши от преструктурирането на дълга и в период на сериозна икономическа криза са заплашени да загубят немалка част от своите запаси. Фондовете имат сериозен пакет от гръцки държавни облигации, които след намаляване на номинала им с 50% ще запишат големи загуби. По първоначални изчисления социалните фондове ще загубят около 11,7 милиарда евро от участието на частния сектор в намаляването на гръцкия външен дълг (Private Sector Involvement - PSI). Засега правителството твърди, че загубите ще бъдат покрити от бюджетни фондове, но по всичко личи, че докато не се подпише новия договор за финансова помощ с Европа, такива средства няма. 

Категории: ИкономикаОбщество криза аптекари стачки безплатни лекарства Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus