Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция е първа в ЕС по вътреболнични инфекции и втора по употреба на антибиотици

14 Ноември 2013 / 15:11:25  GRReporter
1147 прочитания

От години Гърция държи първенството в Европа по отношение на мултирезистентните вътреболнични бактерии.

И тази година на 18 ноември, Европейския ден за информираност по отношение на антибиотиците, Гърция за пореден път е в челната класация що се отнася до употребата на антибиотици. Въпреки че страната зае втора позиция отстъпвайки първото място на съседна Италия, всеки втори грък от всяко домакинство, всяка година използва антибиотици, докато на 54,7% от пациентите, лекувани в болница, се изписват антибиотици. За сравнение този процент в Европа е 37%.

Във връзка с контрола на вътреболничните инфекции, пряко свързани с неправилната употреба на антибиотици, министерството на здравеопазването неотдавна прокара в парламента нова институционална рамка, която поставя този въпрос като приоритет за администрациите на болниците, и като основен критерий за оценка на здравните заведения и лекарите.

Както съобщи министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис, в рамките на този месец ще бъдат оповестени министерските решения, с които ще започне прилагането на закона.

Според данните, представени от учени специалисти по време на пресконференция в Центъра за контрол и превенция на болестите в присъствието на здравния министър Адонис Георгиадис, на заместник-министъра Зета Макри и главния секретар по обществено здраве Христина Папаниколау, в Гърция процентът на пациентите, които се заразяват с инфекция в блониците, е 9%, докато в Европа е 6%. Най-честите причинители на вътреболничните инфекции (Acinetobacter, Klebsiella и Pseudomonas) в над 50% от случаите са резистентни към най-силните антибиотици. От данните на Центъра за контрол и превенция на болестите става ясно, че през последните три години в Гърция са регистрирани 11 500 случая на вътреболнични инфекции при 9 500 пациенти. Разпространението на мултирезистентните бактерии е широко в здравните заведения (75 от 108-те болници, участвали в изследването, (или 64%) са декларирали случаи на инфекции и то във всички отделения, не само в отделенията за интензивна терапия).

Без лекарска рецепта

Същевременно, широка е употребата на антибиотици и извън болниците. Според данни на едно неотдавнашно проучване, приемът на антибиотици без лекарска рецепта е нараснал от 10% през 2007 до 15,6% тази година, а 36% от гражданите заявяват, че държат антибиотици вкъщи «за всеки случай». За положително се смята увеличаването на гражданите, които са заявили, че в случай на настинка или грип не биха взели антибиотик.

В рамките на пресконференцията министър Георгиадис съобщи и за решението на съвета за административна реформа да предложи на парламента Националната организация за предоставяне на здравни услуги да бъде превърната само в купувач на услуги. Той повтори също така, че не е изключено да се наложат съкращения на лекари, ако това бъде сметнато за необходимо след оценяването на Националната организация за предоставяне на здравни услуги, и подчерта, че подобно решение ще бъде само негово и не трябва да се приписва на надзорната тройка. «Омръзна ми да правя това, което трябва, а славата да остава за Пол Томсън (представителя на Международния валутен фонд в Гърция)», заяви здравният министър.

 

 

Категории: вътреболнични инфекции Център за контрол и превенция на болестите антибиотици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus