Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция - шампион по удавянията

13 Юли 2014 / 10:07:45  GRReporter
787 прочитания

„Напишете нещо за удавянията, положението е неконтролируемо”. Думите принадлежат на началника на Съдебна медицина в Атина Никос Каракукис, който познава проблема от първа ръка. Както казва, неговата служба всяко лято се напълва с телата на хора, които са се удавили. Официалните данни го потвърждават.  От началото на лятото до миналия четвъртък в гръцките морета са се удавили 71 души, по-голямата част от които са пълнолетни мъже. „Както се уверявам, много от тях не спазват правилата за безопасност и влизат във водата преди да изминат 3 часа от храненето. След хранене кръвта се пренася в стомаха, за да се осъществи храносмилането, и в резултат сърцето се кръвоснабдява по-малко, По този начин се създава риск, главно за хора със здравословни проблеми и възрастни хора. ” казва за вестник Катимерини Какракукис, обяснявайки проблема, с който се сблъсква.

Нехайството на самите къпещи се може да е една от важните причини за първото място на Гърция при удавянията, но не е единствената. Безсилието и безраличието на местните власти да се съобразят със закона за задължителното присъствие на спасители по плажовете се смята за още една много важна причина за стотиците загинали от удавяне всяка година.

Налагането на глоби

Както беше потвърдено, някои крайбрежни общини игнорират системно и целенасочено назначаването на спасители за охрана на най-посещаването плажове, и оставят къпещите се незащитени, подценявайки ролята на спасителите за запазване на човешкия живот, или прилагат неправилно член 7 от Президентския указ 23/2000 (например наемат спасители с  непрозрачни процедури и частни договори без конкурс и без техническо проучване). „Налагането на глоби от местните пристанищни власти на общините или общинските оператори оживените плажове не е било достатъчно, за да спре тази тактика, като глобите са по преценка на пристанищните власти и рядко се плащат”, се казва в жалба асоциация на Асоциацията на школите за спасители към Министерството на флота.

Какво казват общините

От своя страна, общините, обвинявани за отсъствието на спасители представят своята версия: „Още през март общинският съвет  взе съответното решение и изпратихме документите на Министерството на вътрешните работи, без да получим отговор до днес. Принудени сме да сключваме двумесечни договори, които са одобрени от областната управа, а трябваше да имаме тримесечни договори. Имаме същия проблем всяка година” казва кметът на Парос Христос Влахоянис. Назначенията на спасители в тази община са станали едва вчера. Подобно е и положението, което описва кметът на Парга Атанасиос Льольос, според когото забавянето на назначенията на спасители се дължи на  децентрализираната администрация.

От 14 години

„Тоз проблем го има от 14 години. Защо определени общини са го решили, а други непрекъснато представят същите оправдания?” отговаря председателят на Асоциацията на школите за спасители Евангелос Цамбазис. „Достигаме до извода, че повечето пъти тези аргументи на общините се използват за оправдание, за да не им се налагат глоби от пристанищните власти” добавя той.

 

Категории: плажове спасители удавяния
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus