Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците в чужбина са заплашени от обвинения в укриване на данъци

31 Август 2013 / 17:08:34  GRReporter
1398 прочитания

Един грък през последните 6 години живее в Лондон, като си запазва в Гърция един недвижим имот и го дава под наем. Годишните му приходи в Гърция стигат 5000 евро,а  в чужбина 70 000 евро и той ги декларира в съответните страни. Обаче, гръцките данъчни служби тази година му искат да внесе данък за общата сума на доходите си, в и извън Гърция и то за всичките 6 години, през които живее навън- около 40 000 евро.

Това не е грешка. Конкретният данъкоплатец една от многото „странични загуби” на битката с укриването на данъци. Министерството н а финансите за да се справи с проблема, рпи който все повече гърци заявяват, че живеят постоянно в чужбина, за да избягнат високото данъчно облагане в Гърция, е издало разпоредба, според която гърците в чужбина, които не искат да бъдат облагани 2 пъти, трябва изрично да заявят промяната на данъчния си адрес. Документите, които трябва да съберат включват  удостоверение за данъчен адрес, копие на трудов договор от чужбина, удостоверение за жилището им от общината, копие от договора за наем или покупка на жилище в чужбина, удостоверение, че децата им учат в училище в чужбина, сметка за електричество или вода, копие от данъчна декларация за приходи, внесена в данъчните служби според адреса им в чужбина. Във всеки друг случай ще бъдат разглеждани като живеещи в Гърция.

Обаче никой не е информирал засегнатите и като резултат срокът изтече на 28 юни, без повечето да успеят  да започнат процедурата. Така много гърци, които живеят в чужбина и си запазват в Гърция малък приход днес са застрашени от укриване на данъци от общите им приходи. Доколко някой може да освободен от облагане в друга страна- зависи от двустранните договори за двойно данъчно облагане.

Представители на гърците от чужбина наричат „погром” факта, че могат за бъдат обвинени в укриване на данъци. Данъчният консултант на Съюза на собствениците на недвижими имоти на гърците в чужбина Орестис Сейменис твърди, че с този закон гърците в чужбина се отдалечават още повече от родината. „През 2010 гръцката държава си спомни за тях. Поиска им данъци със задна дата за много години назад за приходи, които са спечелили в чужбина, като в Гърция са получавали само малък наем от имот в някое село или са нямали никакви приходи. Този закон влезе в сила внезапно. И защо? Защото са напуснали Гърция преди 2, 5, 10, 15, 20, 30 години, забравили са да отидат в данъчната служба  и да декларират, че напускат страната. И какво, че всичките тези години са изпращали пари в Гърция, правили са инвестиции”.

Както е написал такъв грък в taxheaven.gr,  „От раждането си съм чужд жител, имах наследство от леля ми, слава богу успях да се отърва от него.Занесох им документа и така приключих с тях”. Друг грък, който живее в Германия: „Развалиха ми ваканцията в данъчното в Илиуполи. Занесох им документ от града, в който живея, и не ми го признават. Искат ми някакви документи, казвам им, че не мога, защото консулството е на 600 км, трябва да отида до там и да платя и за хотел.Срамувам се и заради тях”.

И главният секретар на Съвета на гърците в чужбина Олга Сарандопулу запозна с проблема министър Янис Стурнарас. Както каза тя, гърците в чужбина трябва да представят нови документи, които в много случаи не се издават от данъчните власти по местоживеене. В случай,  че нямат такива документи, те са заплашени с двойно облагане, тъй като не се признават за жители на чужда страна. Приходите им в чужбина се облагат и в Гърция.

Категории: гърци в чужбина двойно данчъно облагане недвижими имоти укриване на данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus