Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците са обезпокоени от ебола

18 Октомври 2014 / 18:10:42  GRReporter
686 прочитания

Гърците са разделени по отношение на своята загриженост за вируса Ебола. Повече от половината казват, че са много притеснени от мисълта, че техен близък може да бъде изложен на вируса. Също така, обаче, много от тях демонстрират спокойствие, може би защото вирусът все още не е сериозна заплаха за Гърция. Въпреки това по-голямата част от хората казват, че искат вземането на повече мерки за превенция срещу навлизане на вируса. В същото време  запитаните посочват, че имат голямо доверие в гръцките лекари, работата, извършена от Центъра за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация.

Това са изводите от проучването, проведено от фирмата Капа Рисърч по поръчка на Центъра за контрол и превенция на заболяванията  на 13 и 14 октомври. В него са участвали 1155 души от цялата страна. По-конкретно, изводите са следните:

 

Един на всеки двама запитани (57,7%) отговаря, че се безпокои да не би самият той или някой от близките му да бъде изложен на вируса. На противоположното нение са 4 от десет запитани, които не се притесняват.

Обаче 73,8% заявяват, че се притесняват за взрив от ебола в Европа, съответно 71,2% са обезпокоени от възможността това да се случи в Гърция.

7 от всеки 10 гърци (73,2%) показват голямо доверие в гръцките лекари и смятат, че те са способни да предотвратят епидемия от Ебола в Гърция. По-голямата част от запитаните имат доверие на Центъра за контрол и превенция на заболяванията  (54,8%)  и на Световната здравна организация (54%).  Гражданите са разделени в мненията си относно болниците в страната. 48,1% έимат доверие на болниците, а 51,2% са на противоположното мнение. Малък процент (16,9%)  се доверяват на Дирекцията по обществено здраве по местоживеене, а още по-малко (12,2%) – на общинските власти в района си.

Гражданите, въпреки че в по-голямата си част показват доверие в системата за обществено здраве, настояват ( 96,4%) да бъдат взети  по-енергични мерки за предотвратяване на навлизането на вируса Ебола в Гърция. И по-конкретно:

  • Повечето (96,1%) искат да се проверяват всички нелегални имигранти от застрашените страни
  • 95,8% искат да се проверяват пътниците на всички полети от страни, които са рискови
  • 91,9% изразяват желание да се проверят всички нелегални имигранти по островите и в област Еврос.
  • 79,7% ζнастояват за проверки на влизащите през входните пунктове на страната, независимо от страната на произход.
  • 66,8% искат да бъдат забранени полетите от и към страни, където има епидемия

 

Трябва да се отбележи, че 96,4% от запитаните искат Гърция да участва по-активно в превенционните мерки срещу разпространението на вируса в страни от Западна Африка.

Гърците- специалисти по вируса Ебола

Заради многото информация през последните два месеца за симптомите и начина на предаване на вируса Ебола, познанията на гърците са се увеличили. 84,2% от тях знаят, че вирусът се предава след контакт с телесни течности (слюнка, кръв, пот), 41,8% смятат, че това става по полов път и 37,9%- чрез заразена игла. 37,1% смятат, че това става след допир до кожата, и само 19,5% са отговорили „по въздуха”- нещо, което не е вярно. Запитаните са давали повече от един отговор.

Що се отнася до симптомите, 79,9% от запитаните са отговорили, че това са температура над 38,6, необяснимо кръвотечение или посиняване (54,5%), силни мускулни болки (49,4%), силно главоболие (44,2%) физическа слабост (42,9%).

 

 

Категории: вирус ебола епидемия проучване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus