Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците продължават да пазаруват, за да се забавляват

13 Февруари 2014 / 16:02:44  GRReporter
1911 прочитания

Проучване на компанията The Boston Consulting Group, посветено на психологията на потребителите, установи значителни промени в поведението на гръцките потребители.

Според проучването, 52% от гърците продължават да смятат пазаруването за забавление, като мнозинство тук са по-младото поколение и жените. Също така в сравнение с други народи на гърците им харесва повече да се изразяват чрез марките на купуваните продукти, защото вярват, че марките са признак за личните им достойнства.

Около 50% от гърците смятат, че марките, съществуващи от доста време на пазара, са най-добрите, а 45% заявяват, че ако един продукт им хареса те му остават верни, като над 40% го препоръчват и на приятели и познати. Същевременно проучването показва, че гърците повече от други народи уважават компаниите, развиващи и обществена дейност, като 50% от запитаните са заявили, че предпочитат продукти, които са в подкрепа на различни обществено полезни цели или са свързани с екологични въпроси.

Важна част от проучването на The Boston Consulting Group представлява и различната йерархия в ценностите на потребителите, регистрирани през последните 3 години на силна рецесия. Последните данни показват, че гърците поставят стоки и услуги, свързани със здравето и семейството, по-високо от други, които са били приоритет в миналото.

Днес 5-те най-важни неща за тях са здравето, спокойствието, семейството, образованието и стабилността, като поставят на заден план спестовността, улеснението и хубавия живот. За сравнение, през 2012 на първите пет места са били улеснението, здравето, спокойствието, околната среда и хубавият живот, а през 2011 на тези позиции са се намирали спестовността, хубавият живот, радостта, спокойствието и домът.

По отношение на планирането на разходите проучването на The Boston Consulting Group показва, че гръцките потребители включват в бъдещите си планове намаляване на разходите си, но този процент е по-малък (55%) в сравнение с 2012 (68%).

Гърците възнамеряват да харчат по-малко, но разходите им ще са по-целенасочени в сравнение с предишни периоди. По-конкретно, 83% от запитаните са заявили, че смятат да намалят разходите си при по-малко значимите стоки, а 66% са декларирали, че няма да налагат ограничения при стоките, които смятат за основни, като например пресните хранителни продукти, млечните произведения и бебешките храни, а планират ограничаване на разходите за храна в заведенията за бързо хранене и ресторантите.

Доста от участниците в допитването са заявили също така, че ще намалят разходите си за мобилни комуникации и покупката на бижута, а много малко от потребителите са посочили, че смятат да намалят разходите си за детски дрехи, продукти за здравето и спорт.

Едновременно с това проучването на The Boston Consulting Group оценява новите тенденции в потреблението, като например дигиталното потребление чрез електронни устройства, което в Гърция все още е ограничено в сравнение с други страни, въпреки че главно за младото поколение е важен инструмент в процеса на пазаруване.

Според резултатите от проучването, гърците все още не са свикнали с дигиталното пазаруване и изостават в сравнение с други народи. Повечето гърци използват интернет за да купят главно самолетни билети, електроуреди и дрехи. Много малко от тях купуват храна, алкохолни напитки, витамини и домакински стоки он-лайн. Проучването установява също така, че гърците използват много по-малко дигиталните инструменти на пазара, в сравнение с други развити страни, и разчитат все още на традиционни източници за проучване на пазара. Въпреки това данните показват, че са налице признаци за развитието на дигиталното потребление, тъй като младото поколение е технически информирано и използва разнообразни устройства за достъп до интернет, като също така е активно и в социалните мрежи.

Изводите

Проучването на The Boston Consulting Group за психологията на потребителите в Гърция посочва определени възможности за компаниите, които развиват дейност в областта на търговията. Въпреки че ситуацията в Гърция е много тежка, поради продължаващата рецесия, съществува умерен оптимизъм за бъдещето и главно за следващото поколение, едно положително послание, което може да бъде прието от пазара.

Във връзка с по-различното поведение на гръцките потребители вследствие на  кризата, се подчертава необходимостта от по-добро и новаторско рекламиране на стоките, с цел стимулиране на потреблението. Както се отбелязва в проучването, компаниите могат да постигнат положителен резултат като създадат приятна обстановка за потребителите и възнаградят верните си клиенти, като изградят кръг от поддръжници и двустранни канали за комуникация, както и като обвържат продуктите си с дейности със социална насоченост.

Категории: потребители проучване The Boston Consulting Group тенденции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus