Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците държат на пътуванията

05 Май 2014 / 16:05:32  GRReporter
1064 прочитания

Един от всеки двама гърци пести за пътувания, показват резултатите от най-мащабното световно проучване в областта на туризма, осъществено от популярния сайт за пътувания Trip Advisor. Според резултатите 13 на сто от гърците възнамеряват да похарчат по-голяма сума за пътувания в рамките на настоящата година, въпреки прогнозите на хотелиерите, че ходът на гръцката икономика ще повлияе негативно на вътрешния туризъм.

75 на сто от собствениците на туристически обекти в страната са оптимисти по отношение на печалбите си през 2014. 52 на сто от хотелиерите в света и 35 на сто от гръцките им колеги са заявили, че ще повишат цените на стаите през предстоящия туристически сезон.

90 на сто от гръцките потребители на Trip Advisor са заявили, че отзивите, които четат влияят на избора им на място за пътуване. Процентът на пътешествениците в глобален план, които при определянето на дестинацията си се влияят от критиките в интернет е 65 на сто, а на онези, които четат лични предложения и съвети – 48 на сто.

За 98 на сто от гърците цената е особено важен фактор при избора на хотел. В международен план 89 на сто от туристите се влияят от отзивите в интернет, 86 на сто от личните си впечатления от предишно пътуване, 77 на сто от качеството на услугите и 44 на сто от специалните промоции.

Според анкетата 72 на сто от гърците се интересуват да имат свободен достъп до интернет (Wi-Fi), а 83 на сто от хотелиерите в страната предлагат такъв. 80 на сто търсят безплатна закуска при предлагане от 41 на сто, 49 на сто искат безплатен паркинг, който се предлага от 88 на сто от хотелите и 24 на сто – безплатен превоз с автобус, който се предоставя в процент от 20 на сто.

Паралелно с това Гърция се намира сред първите пет дестинации, които се посещават от най-голям брой чуждестранни туристи в сравнение с вътрешния туристически пазар. Според отговорите на собствениците на хотели, дестинациите с най-много чувдестранни посетители са Мароко (87 на сто), Карибските острови (75 на сто) Тайланд (75 на сто), Австрия (72 на сто) и Гърция (68 на сто).

В същото време CNN постави Акропола в списъка с 8-те най- красиви дестинации в света, които си заслужава да бъдат посетени дори повече от веднъж.

„Неумолимата съвременна Атина може и да предизвика културен шок сред посетителите, които очакват да видят бели мраморни паметници на всеки ъгъл. Все пак, за повечето туристи най-лошото изживяване е продължителното чакане на опашката за един билет за Аркопола в компанията на хиляди други посетители и под палещите лъчи на слънцето. Когато стигнете обаче до върха на хълма ще разберете защо милиони хора го посещават всяка година и след това се завръщат отново и отново. Там, поставена на пиедестал от 150 метра се намира цялата култура на Атина. От всяка гледна точка на това място се намира нейното сърце, а защо не и това на цяла Гърция.

Акрополът е преживял хиляди години, изпълнени с войни, кражби на части от мраморни композиции, изключително силна жега и дори експлозия на муниции (през 1687), но въпреки това продължава да се намира там. Вдъхновете се от това, стиснете зъби и се преборете с тълпите от хора. Заслужава си”, пише авторът на статията.

Като алтернативен вариант той предлага на читателите, които търсят най-добрата гледка в Атина да се отправят на североизток и да се изкачат на хълма Ликавитос. „От неговия връх (с височина 277 метра, най-високата точка в града) можете да гледате надолу към Акропола и останалата част от панорамата, която ще ви остави без дъх”, допълва Майк Саудън.

Категории: Общество пътувания Trip Advisor туристи дестинации хотели Акропол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus