Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гражданското движение „Не плащам” се разраства и обещава да вдигне всички бариери

21 Януари 2011 / 18:01:35  Анастасия Балездрова
4125 прочитания

 

Гражданското движение „Не плащаме”, което стана известно с отказа за плащане на пътни такси завлича като лавина гръцкото общество. Съвсем скоро представителите на движението, което продължава акциите по пътните каси ще започнат протести срещу увеличението на цените на билетите в градския транспорт.

GRReporter се свърза с Василис Пападопулос, един от основните координатори на движението в Атина, който заяви, че движението тепърва започва да разпростира своите дейности.

Г-н Пападопулос, по какъв начин смятате да протестирате срещу повишенията в цените на билетите?

Когато учредихме движението преди около 15 месеца си казахме, че не сме „пътни касиери”, т.е. че няма да се занимаваме само с пътните такси. Нашият лозунг е „Не плащаме пътни такси, не плащаме за тяхната криза”. С това имаме предвид кризата, която бе създадена в страната от някои, които усвоиха средствата, а нас просто ни информираха, че трябва да платим сметката.

В тази логика е включена и тактиката ни да не плащаме за много неща. Смятаме, че е съвсем нелогично един работещ с много ниска заплата, който в най-добрия случай получава 600 евро или някой пенсионер, който не получава месечно повече от 400-500 евро или един безработен да плащат билет от евро и половина в едната посока, за да отидат на работа или до болницата или до трудовата борса и още толкова, за да се приберат. Това са 3 евро или 1000 някогашни драхми, не е малка сума.

Ако сметнем по 3 евро на ден, което е и минимумът, защото на всеки може да се наложи да използва градския транспорт още няколко пъти в рамките на деня. В този случай ще са му нужни около 10 евро на ден само за да се придвижи в града. Ако умножим тази сума по 25 дни, защото все някой уикенд ще отиде някъде, говорим за 250 евро на месец. Когато заплатата му е 600 евро помислете какво ще му остане за храна, наем и т.н.

Ние сме за безплатен градски транспорт за всички. Съществуват социални блага като свободното движение по пътищата, градския транспорт, болниците, образованието, електричеството, водоснабдяването, комуникациите, въздухът, който дишаме, морето. Никой не е в състояние да ни ги отнеме, нито пък някой може да печели от тях. Те винаги ще предизвикват загуби, защото залогът за едно общество е да бъде в подкрепа на хората. Тук не говорим за нещо излишно или преувеличено, като един луксозен автомобил например, а за неща от първа необходимост.

Нашето движение е и против „пътната такса” от 5 евро за всеки преглед, която искат да наложат в болниците. Изобщо, искаме да премахнем всички бариери, които имаме пред себе си. Бариерите на страха в главите ни, който ни налагат различните режими, бариерите на границите, които разделят хората по цвят, език, произход и най-вече бариерите, които спират хората по пътищата.

Кога ще започнат протестите за билетите?

Утре в 3 часа след обяд ще се проведе среща между представители от всички средства за транспорт (автобуси, тролеи, метро, електричка, трамваи, влакове и т.н.), комисии на движението „Не плащаме” и граждани. Срещата е открита за всички желаещи да участват. Там по демократичен начин се изказваме всички и после приемаме решенията за нашите акции.

След това ще започне осъществяването на акциите. На 1 февруари, когато ще влязат в сила увеличенията на билетите в градския транспорт ние ще проведем протести в автобусите и в станциите на метрото.

В какво ще се изразяват тези протести?

Ще „окупираме” станции, ще се опитаме да блокираме машинките, които дупчат билетите, без да ги чупим разбира се, просто ще ги покрием. Ще влизаме в автобусите и ще призоваваме хората да не дупчат билетите си, за да ни последват и други граждани и лозунгът „Не плащам” да се превърне в общо съзнание.

Категории: Обществогражданско движениепътни таксипротест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus