Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

“Граждански” протест с молотоф изпепелява пожарни коли

13 Декември 2010 / 21:12:56  GRReporter
2230 прочитания

Анастасия Балездрова

    Гражданският протест срещу строителството на сметище в местността Овриокастро продължава. Часове след сериозните сблъсъци между жителите на Кератеа и околните общини и органите на реда прокурорско решение преустанови всяка дейност и нареди да се оттеглят полицейските сили. Въпреки това те остават около обекта. При опита на жителите да достигнат до сметището те бяха отново отблъснати насилствено и с употребата на сълзотворен газ. По всичко личи, че сблъсъци ще има и тази нощ.
    От сутринта на уличната барикада се стекоха над 2000 души, като 500 от тях бяха ученици от гимназията. Силният дъжд, който се изля разпръсна част от множеството, но зад барикадата останаха твърдо поне 800 граждани. Сблъсъците на протестиращите с полицията започнаха още в събота. Ето как описва събитията Телис Молфетас, член на организационния комитет: „В съботната сутрин се бяхме събрали и имахме само оптически контакт с полицията. Изведнъж те нападнаха хората повече за да сломят духа им, но това предизвика голямо напрежение. Някои от хората си отидоха, а районният прокурор постанови оттегляне на мъжете от отрядите за борба с масовите безредици. Те не само не се оттеглиха, но и нападнаха участниците в протеста, които се намираха там. Това предизвика протестиращите, които „отговориха” с камъни, коктейли молотоф и палене на огньове. Някои от тях пресрещнаха по пътя три големи пожарни коли от тези, които се използват на демонстрации, за да разпръснат хората. Изгориха едната, а на другите две нанесоха сериозни щети”.
    В неделя сутринта сблъсъците започнаха от рано, след като разярени жители нападнаха полицаите, които бяха оградили района, предвиден за сметище. В следобедните часове около 1000 жители, в присъствието на кмета се опитаха да разкъсат полицейската верига на пътя към Лаврио с цел да достигнат до мястото и да попречат на операторите на машините на строителната фирма да започнат работа. Тогава се разразиха ожесточени сблъсъци, на които полицията отвърна със сълзотворен газ. Между жителите имаше и групи от младежи с покрити лица, които хвърлиха коктейли молотоф по полицаите. По време на сблъсъците, които продължиха до ранните часове в понеделник бе ранен журналист от телевизия АЛТЕР, който бе ударен с полицейска палка по главата. Освен това пазителите на реда забраниха на телевизионни екипи да заснемат събитията.
    Според полицията „битката” е продължила в съседните ниви и някои от жителите са се качили на околните хълмове и са стреляли във въздуха с цел да уплашат полицаите. По непотвърдена информация са били заловени петима протестиращи.  
Според гражданския комитет полицейските сили непрекъснато се увеличават. „Говорим за 18 отряди за борба с масовите безредици, т.е. 600 специални бойци и още 1000 други полицаи. Опразнили са Атина от полицаи и изпращат и от други места”, каза за GRReporter Телис Молфетас.
    Жителите протестират срещу построяването на сметище още от 1996. Според тях строителната фирма се намира незаконно на определената за сметище територия, тъй като нивите все още не са отчуждени от техните собственици. Делото им бе гледано по-рано днес от Околийския съд в Лаврио, чието решение в полза на собствениците даде кураж на жителите. Искът на община Кератеа срещу гръцката държава, с който общинският съвет характеризира като незконно присъствието на строителната фирма в местността Овриокастро ще бъде обсъден идния петък.
    Според новоизбрания кмет Костас Левантис освен, че имотите не са отчуждени в документацията не е включен доклад на Археологическата служба, който да позволява интервенцията там. „Това, което правят е несправедливо и незаконно по законите на държавата, а не просто по наше мнение. От 1996 година насам и в трите общински съвети, които бяха избрани решенията за съпротива срещу построяването на сметище в Овриокастро бяха приемани единодушно. Вече 14 години се борим и това е преминало в съзнанието на всички жители. В събота след като машините влязоха на територията, проведохме събрание в общинския културен център. Бяхме над 1000 души и никой не каза „кой е виновен за това, което се случи”, както става в подобни случаи, а всички питаха какви ще са следващите ни действия. Всички сме единни в решенията си и мисля, че това е най-важното. Така ще продължим да отстояваме позицията си докрай, въпреки че през изминалите два дни ситуацията излезе извън контрол”.
    Местността Овриокастро е обявена за археологически обект с особена природна красота през декември 1995, а самата крепост за „зона А, напълно защитена поради археологически интерес”. В долната част на хълма са открити останките на древна крепост, на която дължи и името си. Открити са парчета от съдове и инструменти от финалната фаза на късния неолит, ранногръцкия и средногръцкия периоди. Интересен е фактът, че решението за построяване на сметище е взето в същия ден, когато местността е била провъзгласена за археологически обект.
    В протестите участват общинските власти и жителите и на околните общини. От организационния комитет възнамеряват в следващите дни да блокират всички пътища, които водят към Лаврио, като така ще изолират пристанището, откъдето потеглят кораби към много гръцки острови. В района се намира и централата на електроснабдяването в Атина и е много вероятно през следващите дни гръцката столица да остане на тъмно.

Категории: Кератеа граждански протест незаконно сметище полиция стрелбаОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus