Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гражданска организация разби монопола на посредниците в търговията със земеделски продукти

27 Февруари 2012 / 12:02:59  Анастасия Балездрова
2243 прочитания

През последните две години гърците загубиха повече от една трета от месечните си доходи. Все повече домакинства се затрудняват да си подсигурят основни хранителни продукти, докато финансовото министерство продължава даобявява нови данъци с невиждана до днес честота.

Но въпреки орязването на заплати и пенсии цените в супермаркетите и дори откритите пазари, които се организират в кварталите остават същите, както преди началото на кризата и дори се покачват.

Членовете на една гражданска организация, Групата за доброволно действие в Катерини реши не просто да се оплаква, а да предприеме драстични мерки. Те предизвикаха медийния интерес с успешната си акция да свържат директно производители на картофи от село Като Неврокопи с потребителите в Катерини с възможно най-големия взаимен интерес. Гражданите в Катерини успяха да си купят картофи срещу 25 цента за килограм, когато цената в супермаркетите и на пазарите е около 70 цента. А производителите – да не оставят продукцията си да гние в складовете и дори да я продадат на двойна от цената, която им предлагат търговците на едро.

„Идеята се роди, когато видяхме една акция на производителите на картофи от Като Неврокопи, които протестираха в опита си да покажат, че складовете им са пълни с продукция. Така решихме да се свържем с тях. Казахме им, че ако искат да продадат продукцията си, ние можем да им осигурим купувачи. Те приеха и се разбрахме за една определена цена.

Това, което остана да направим беше да информираме нашите членове. Нашата група съществува от 4-5 години и е провеждала много акции, затова и имаме една доста голяма база данни на хора, с които комуникираме, когато организираме нещо. Бяха нужни около 12- 13 часа, за да попълним молбите за поръчката на 24 тона картофи.

Потребителят влизаше в сайта ни, попълваше своите данни и заявяваше количеството картофи, което искаше да закупи. Цялата процедура не отне повече от 15 часа. Когато бяхме напълно готови се договорихме с производителите за деня на предаване на стоката. В събота сутринта 24 тона картофи пристигнаха в Катерини. Ние бяхме информирали хората за точния час, в който да дойдат, за да избегнем голямо натрупване. В крайна сметка всичко мина много добре. Потребителите са доволни от продукта, който закупиха, а продавачът от печалбата си.

Цената за килограм картофи в Катерини е около 70 цента, а цената на производителите към нас беше 25 цента. Освен за потребителите тя беше много добра и за производителите. Те продадоха продукцията си на двойна цена, отколкото им предлагат търговците на едро и получиха парите си веднага, без да чакат датата на изплащане на банкови чекове”, разказа за GRReporter учителят Константинос Дзомидис.

На практика доброволците прекъснаха „порочния кръг”, в който търговците на едро изкупуват земеделската продукция на много ниски цени, но крайният потребител може да я закупи с надценка много над 100 на сто.

Групата за довроволно действие в Катерини се занимава с различни обществени проблеми. „Наскоро проведохме акция срещу извънредния данък върху недвижимото имущество. Имаме „социална бакалница”, където събираме хранителни продукти за нуждаещи се семейства. През лятото имаме три наблюдателници в планинския район на Олимп, откъдето информираме Пожарната служба в случай на нужда. Провеждали сме акции за пешеходните пътеки пред училищата и за велосипедни алеи. Също събрахме около 100 дарители на органи, чиито данни бяха изпратени на Националната агенция по трансплантации и много други”.

Интересът на гражданите към акцията с продажбата на картофите директно от техния производител бил толкова голям, че „за следващата събота поръчахме още един камион, за да можем да удовлетворим нуждите на всички желаещи в Катерини. Получихме обаждания от много производители, които искат да предоставят своите продукти като маслини, зехтин, портокали и други. Това ни задължава да се организираме малко по-добре”.

За покупката си потребителите в Катерини са получили касови бележки от самия производител, който има разрешително да продава своята продукция на дребно. „На практика ние просто бяхме свързващото звено между производителя и потребителите. Нямаше да можем да организираме акцията, ако той не можеше да издаде касови бележки”. От организацията си сътрудничат с група адвокати, имат и подкрепата на адвокатската колегия в града. „Те ни информираха какво трябва да направим, за да действаме напълно в рамките на закона”.

Организаторите са повече от доволни от интереса на гражданите и се надяват и други градове да последват тяхната инициатива. „Ако акцията наистина е толкова добра, колкото я описват, ние се надяваме да намерим последователи. Потребителите трябва да разберат, че силата е в нашите ръце и все някога трябва да решим да я използваме”.

Според източници от града акцията на организацията принудила местните супермаркети да намалят цената на килограм картофи. „Случайно или не, това няма да го кажем ние. Оставяме го на преценката на хората. Факт е обаче, че цената в местна верига супермаркети спадна от 70 на 34 цента за килограм”, допълни Константинос Дзомидис.

Категории: Общество доброволци гражданска организация земеделски продукти производители потребители ниски цени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus