Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Граждани организират във Фейсбук протест срещу кризата в Гърция

19 Декември 2010 / 21:12:08  Анастасия Балездрова
3357 прочитания

 

Анастасия Балездрова

 В неделя Атина обикновено си почива от протестите. Днес всички магазини бяха отворени, лампичките по дърветата на площад Синтагма светеха и децата се радваха на малкото пони и клоуните, които ги забавляваха с фигури от балони. В късния следобед в горната част на площада се бяха събрали деца от няколко училища, както и някои туристи, за да проследят церемонията по смяната на почетния караул пред паметника на Незнайния воин. А малко по-встрани плахо и бавно се събираше малка група хора, за да проведе седящ протест срещу случващото се в Гърция през последната година.

Този протест беше различен по много причини. Първо, протестът бе организиран чрез Фейсбук. И второ, участниците в него не бяха свързани по никакъв друг освен приятелски начин помежду си. Много от тях дори не се бяха срещали преди в реалния свят.

Събраха се общо около 30 души. Много малко спрямо 303-имата, които бяха натиснали бутона за присъствие на изпратената им покана. Участниците коментираха този факт по различни начини като общият извод беше, че лесно щракаме по клавиатурата, но трудно се разделяме с мекия фотьойл вкъщи.

Инициативата за протеста принадлежи на Амалия. Тя е собственичка на софтуерна фирма, но има свой блог и разказа за GRReporter причините за днешния седящ протест.

Амалия, кога и защо реши да започнеш тази инициатива?

Започнах в деня, в който Теодорос Пангалос направи поредните си подпалващи изявления. Първо беше казал, че политици и народ сме „изяли парите заедно”, а сега заяви, че ние народът сме виновни за лошото състояние на Гърция. Освен това смятам, че медиите не представят реално събитията, а създават атмосфера на страх и несигурност. От протестите показват винаги само сблъсъците и никога истинските мащаби на шествията.

 В резултат на тази дезинформация хората са изтръпнали, изплашени и ужасени, но вярват, че злото ще ги подмине. Те грешат. То ще се случи на всички ни, след като всъщност сме заложили страната си. Лошото е, че не сме го проумели. Начинът на действие на МВФ е известен от събитията, случили се в Аржентина, Гватемала и Унгария. Всеизвесно е, че служителите му не се интересуват за съдбите на хората, а само за цифрите. Ако не сме в състояние да разберем, че след като МВФ се намира в страната ни това, което правим е да изплащаме лихвите на заемите, а не самите тях и по този начин се заробваме за следващите поне 20-25 години и поставяме в залог живота на нашите деца, не правим нищо.

 Да излизаме по улиците и да чупим каквото видим пред себе си не означава нищо. Въпросът е чрез инициативи на независими и мислещи хора извън политически формации и синдикати, които вече показаха колко близка е тяхната връзка с партиите да започнем да изразяваме протеста си с мирни средства, за да „разбудим” хората. Затова сме тук днес всички ние.

Какъв е коментарът ти за броя на хората, които дойдоха на протеста?

Категории: ОбществоГраждански протестКриза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus