Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Границата на бедността в Гърция

14 Октомври 2014 / 10:10:33  GRReporter
1182 прочитания

23,1 на сто или 3,9 милиона от гърците са заплашени от бедност, показват данните на Гръцкия статистически институт. Според тях хората, които не могат да удовлетворят до 4 от 9-те основни нужди, процентът на социално изолираните се покачва до 35,7 на сто. Това поставя Гърция на второ място в европейската класация след България, където съответният процент е 48 на сто.

Освен това, през 2013 доходите на 20 на сто от най-богатите гърци са били с 6,6 пъти по-високи от доходите на 20 на сто от най-бедните гърци. Гръцки медии коментират, че това неравенство е най-високото в Европа.

Според Гръцкия статистически институт списъкът на основните блага и услуги е следният:

  1. Трудности при изплащането на сметки (наем или вноска по жилищен кредит, сметки за електричество, вода, природен газ и т.н., месечни сметки за кредитни карти или вноски за изплащане на кредити, взети за закупуване на домашно оборудване, за отпуск и др.).
  2. Финансова невъзможност за едноседмичен отпуск. 57,9 на сто от бедното население в Гърция твърди, че не е в състояние да плати подобни сметки.
  3. Финансова невъзможност за осигуряването на хранителен режим, който да включва месо, риба или зеленчуци с висока хранителна стойност всеки втори ден. 41,5 на сто от хората са посочили, че не могат да се отзоват на тези разходи. За сравнение, съответният процент сред гърците, които не са част от бедното население е 4,7 на сто.
  4. Финансова невъзможност за покриване на спешни, но необходими разходи, които възлизат на около 550 евро. 79,1 на сто от бедното население и 39,1 на сто от останалите гърци не са в състояние да се отзоват на подобни спешни нужди.
  5. Финансова невъзможност за поддържане на телефонна връзка (стационарен или мобилен телефон).
  6. Финансова невъзможност за закупуване на цветен телевизор.
  7. Финансова невъзможност за закупуване на автоматична пералня.
  8. Финансова невъзможност за закупуване на лек автомобил.
  9. Финансова невъзможност за достатъчно отопление. 29,4 на сто от общото население в Гърция, или един от всеки трима, не може да си го позволи.

По-конкретно, статистиката сред бедното население показва, че:

 

От данните на Гръцкия статистически институт за бедното население става ясно, че:

-          23,3 на сто са деца на възраст под 18 години

-          35,2 на сто спадат към възрастовата група 18 – 59 години със завършено основно образование

-          21,6 на сто спадат към възрастовата група 18 – 64 години

-          9,4 на сто спадат към възрастовата група 18 – 59 години със завършено висше образование

-          13,7 на сто са на възраст над 65 години

-          15 на сто са жени и 12,1 на сто мъже.

Процентът на гърците, които през 2013 са живеели в недостатъчно голямо жилище е 27,3 на сто от общото население. Според интервюираните средният нетен месечен доход, който е необходим за покриването на нуждите на домакинство е 1 784 евро. Бедните домакинства са заявили, че нуждите им са за 1 428 евро на месец, докато домакинствата извън тази категория се нуждаят от 1 879 евро.

Според същите данни през 2013 годишната граница на бедността в страната е била 5 023 евро на човек и 10 547 на семейство с двама родители и две деца на възраст под 14 години. Пет години по-рано, през 2008, границата на бедността е била 6 897,30 евро на човек на година.

Категории: Общество граница на бедността доходи Гръцки статистически институт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus