Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Град Велвендо, област Козани- пазителят на Алиакмонас

26 Януари 2013 / 17:01:20  GRReporter
2245 прочитания

В подножието на западна Пиерия, с прекрасно разположение до язовира Полифиту на река Алиакмонас се намира Велвендо, едно малко градче с 4 000 жители. То има вековна история и можете да видите следите от древните укрепени селища да се крият сред богатата растителност. Мястото дава уникална възможност на всеки посетител за релаксиращи моменти близо до природата,  с всичките удобства на един малък организиран град. Историческият център града с тесните си улички, традиционните къщи от македонската архитектура, съвременните къщи, отрупаните с цветя дворове, малките площади и хубавите ъгълчета съставят една многоцветна мозайка, изгубена сред зелената  долина, изпълнена с ароматни плодове и много води. И всичко това е свързано с един обикновен начин на живот и силната традиция.

На входа на селището се намират църквата „Свети Мина”, която е построена през 12-ти век, и църквата „Свети Николай” (от 16-ти век), които са само две от 80те живописни и прекрасни храмове, които украсяват областта на Велвендо. От фона не може да липсва и изворът Кастанарас, малките площади и зелените паркове. Малко извън селището се намира Мелницата на Папастаматис, а близо до метоха – мелницата на Козмас, и разпръснатите в и извън Велвендо чешми с хладната вода на Пиерия.

Оставете стъпките си да ви доведат в малките квартали като Псири, Барангас и Цаблак и се насладете на гостоприемството на жителите им. Не пропускайте да опитате местната кухня в таверните на площада. Велвендо е прочуто с местната ракия ципуро и виното си, вкусните си мезета, таверните и кафенетата си.

Посетете и възстановената къща на Констас, в който е изложена колекцията на Етнографския музей и се разходете в съседните области на община Велвендо, за да се насладите на панорамната гледка към язовира и към региона на Западна Македония, както и към Олимп. Полето около Велвендо е изпълнено с праскови, ябълки и лози и с различни забележителности. Посетете винарските изби в района и опитайте виното им. Винопроизводителите Воядзис, Зандес, Камкути са тримата официални представители на Велвендо в сектора на винопроизводството, а градът е включен е програмата „Пътищата на виното”.

На 2,5 км от Велвендо се намира ждрелото на деветте музи на Пиерия, известно с името „Скепазмено” (Покритото).Това е един природен обект с изключителна красота, с водопадите си и естествените езерца, чинарите, замръзналите извори, богатата растителност, впечатляващите скали. От дървената наблюдателница, създадена наскоро можете да се насладите на гледката  към първия троен водопад с височина 25 метра.

Язовирът Полифиту е създаден през 1973 след изграждането на едноименния бент на река Алиакмонас. Пресичат го Високият мост на Сервия, най-големият мост на Балканите с дължина 1372 м. и  по-малкият мост Римниу. Във водите на езерото са описани 17 вида сладководни риби. Областта е важен резерват за грабливите птици, защото им предоставя убежище, храна и място за гнездене. Язовирът предлага и редица развлечения като плуване, риболов и други спортни дейности. Много интересен е бентът на язовира, който може да бъде достигнат по един живописен маршрут успоредно на язовира.

Как да стигнете до там:

С кола от Атина, по магистралата Атина-Солун (E75):  при Лариса завивате към Еласона-Козани (Ε65). След час и половина ще стигнете до град Сервия. На втория километър по пътя Сервия-Козани се намира отбивката за Велвендо.  

Със самолет с авиокомпания Олимпик по маршрута Атина-Козани-Кастория.

 

Категории: Велвендо Козани Пиерия Полифиту водопади
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus