Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Град Козани: господарски, интелектуален и ароматен

06 Октомври 2013 / 14:10:27  GRReporter
4693 прочитания

Козани се намира в Източната част на Западна Македония и е най-големият град в района. Намира се на 473 км от Атина и на 125 км от Солун. Ако сте в Солун е много лесно да го посетите, а ако сте в Атина- имате много причини да го направите.  Козани е „градът на Книгата”, на господарските къщи и византийските крепости, на прочутата баница със сирене, на сладките вина, както и енергийното сърце на страната със своите лигнитни кариери.

Територията

По-голямата част от града е покрита от планински и полупланински площи с девствена красота, тъй като градът се намира между планините Вермио, Буринос и Пиерия. Те предлагат богати гори, флора и фауна от научен интерес и места за разходки. Буринос заради екологическото си значение е част от НАТУРА 2000. Между Вермио и Пиерия тече реката Алиакмонас, на която се дължат и разнообразните пейзажи.

Алиакмонас и притоците му пресичат Козани и през 1973 на реката е създаден язовирът Полифиту, част от една от най-важните водни електрически централи в страната. Язовирът се пресича от моста Сервион. Край реката и язовира гнездят много местни и прелетни птици.

Историята

Козани има богата история. От тук са минали много народи и са оставили своя знак. Готи, славяни, българи, нормани, сърби и кръстоносци са създали мозайката, която днес е Козани.

Част от това е крепостта в Сервия. Укреплението е построено постепенно, и след като е разрушено от кръстоносците през 13 век, е възстановено напълно. Днес е най-важния паметник на средновековната отбрана на града.

От историческо значение е и град Еани, която е историческият център на областта и тук се намира Археологическият музей ( www.mouseioaianis.gr/#myGallery1-picture%282%29 ), в който  са изложени археологически находки от Еани, важни за изторическото проучване на древногръцката култура.

В Козани има още местен Етнографски музей ( www.mouseio-kozanis.gr ), който е създаден за да се запази местното културно наследство. Освен важните музеи, градът има втората по големина общинска библиотека в страната. Библиотеката Ковендариос ( www.kozlib.gr/DNN/Default.aspx?alias=www.kozlib.gr/DNN/kovwebel )  се смята за една от най-важните в страната и разполага с повече от 100 000 тома книги, някои от които уникални. Тя е създадена и се развива по време на турското владичество, и е основната причина Козани да се смята за град на книгата.

Друга голяма забележителност са господарските къщи от 18 век, които са построени от местните търговци по време на разцвета на занаятите и на архитектурата. Днес са запазени 3 от тях- на Георгиос Ласанис, на Григориос Вуркас и на Вуркс- Кацикас. В първата се намира общинската картографска ( http://cartography.web.auth.gr/Kozani/ )  в която се пази и един от малкото оригинали на хартата на Ригас Фереос.

Гастрономия и винарство

Козани освен музеите си може да покаже много вкусотии- също част от традициите на града. Посетителят може да опита млечни изделия и колбаси, вино и ципуро (ракия) от шафран и анасон, плодове и мармалади от Велвендо ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2275116 ), гъби и кестени от македонската земя и всички традиционни рецепти от Козани. Когато дойдете тук, трябва да опитате япракия (зелеви сърми със свинско), гювечетата и бубари (мезе от пълнено шкембе с ориз, свинска кайма и дроб).

Сирената на Козани – фета, тулумотири, бадзиос и манури се смятат за първокачествени и не пропускайте да опитате местната баница със сирене. Освен това в Сиатиста ще намерите 4 винарни и 7 традиционни изби, които са част от мрежата на винения туризъм и са отворени за посетители. Във Велвендос можете да откриете прочутото сладко вино. И двете места са част от  Пътищата на виното в Северна Гърция ( www.wineroads.gr ).

И накрая, Козани е прочут с ценния си минзухар или както се нарича тук- зафора ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2206331 ). Шафранът, както повечето знаят е подправка, използвана освен в готварството и в медицината, производството на алкохол, козметиката. Тук е едно от малкото места в света, където е възможно отглеждането му.

Разходка във и извън Козани

Освен господарските къщи и вкусотиите, често пропускаме в провинцията да се насладим на спокойствието и чистия въздух. Природата на Македония предлага на столичаните  изключително красиви пейзажи в планините, около язовира Полифиту, село Имера, бреговете на Велвендос.  Маршрутите са много и си заслужават ( www.kozani.gr/tourism/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=14&Itemid=76 )

Категории: Западна Македония Козани традицииистори гастрономия винарство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus