Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гостоприемната прегръдка на Солун

07 Септември 2013 / 11:09:40  GRReporter
6129 прочитания

Всеки септември политическото и икономическото сърце на страната бие във втората столица на Гърция, където се организира Международният Солунски панаир, на-важното международно годишно изложение на Балканите. По този повод ще ви разходим из красивия град- от романтичната крайбрежна алея до крепостта и центъра на града.

Майката на бедните, нимфата на залива Термайкос, възпятата в много песни втора столица от гръцкия север според много хора е е най-любовният град на Гърция. Това е съвременен градски център с богата история, значими забележителности и култура, която започва от античността.

 Построен амфитеатрално около Бялата кула, с широк морски хоризонт и важно пристанище, Солун е основан през 315 пр.Хр. от Касандрос, който му дава името на съпругата си Тесалоники, сестра на Александър Велики. Построен е в една важна за гръцката история епоха, тогава, когато елинизмът започва за се разпростира на изток, и през вековете  предлага прегръдката си на всички – преследваните от испанците сефарадски евреи в края на 15 век, множеството тракийци, понтийски гърци, малозаийски бежанци след катастрофата от 1922 , както и външни икономически емигранти.

Заради възловото място на пристанището си, градът е ключов търговски и културен център. Самият Константин Велики през 322 построява изкуствено четириъгълно пристанище за флота си, следите на което са запазени и до днес.

Днес Солун е голям град, най-големият градски център на Северна Гърция, важна токча от паневропейските пътни, въздушни и морски комуникации. Съвременното му лице живее заедно с многообразните исторически елементи, запазвайки топлото, живо човешко лице  през всички часове на денонощието.

Можете да се възхитите на множеството византийски църкви в различни квартали на града и на величествените куполи и други палеохристиянски  и византийски паметници, да посетите археологическите обекти, значимите му музеи и картинни галерии, да се насладите на забележителната кухня и нощния живот.

Историческият център и Горният град (Ано Поли)

Солун има широк център, в който са разположени повечето магазини, обществени служби, забележителности и места за отдих. Историческият му център се дели на кварталите Лададика, Франгомахалас, Капани и някои други, а най-централната точка е обединеното пространство на площад Аристотел и на площада на античната агора (познат още като Дикастирион), които са свързани от пешеходната улица Аристотелоус. В Капани се намира безистенът Модиано, централният покрит пазар на града, който съчетава ниските цени и разнообразието. Там ще намерите и много от добрите кафенета и ресторантчета на града.

Горният град, който се спасява от пожарите през 1917 и 1980 се намира в северната най-висока точка на града и предлага забележителна гледка. Там се намират важни паметници като Ептапиргио (Седемте кули), храмът Осиос Давид, както и много традиционни сгради и тесни, покрити с камъни улици. Има и красиви таверни, където можете да опитате местната кухня.

Крайбрежната алея

Разходката по крайбрежието е нещо, което не бива да се пропуска. През последните години районът е осъвременен и предлага много места за развлечение. Можете да се разходите от хотел Македония Палас до Мегаро Музикис (Музикалната палата) и да подишате солунския въздух. Гледката към морето е уникална, а на хоризонта е вижда планината Олимп. Има много кафенета, както и 5 тематични паркове (на водата, на звуците, на паметта и други), където има често различни изяви, както и велосипедна алея..

Бялата кула

Най-известният символ на града и най-разпознаваемият му паметник, Бялата кула е построена през 15 век и е единствената запазена от османското укрепление на  града. Използвала се е като военна сграда и затвор, а днес е музей. Има 6 етажа, които са свързани с вътрешна стълба, висока е 34 м., а обиколката й е 70 м. На последния етаж има зала и външен балкон, който предлага впечатляваща гледка .

 

Площад Аристотел и площад Дикастирион

 

Площад Аристотел е един от централните площади, намира се в началото на едноименната улица на крайбрежието, и е популярно място както за местните, така и за туристите, с много кафенета, магазини и хотели. Около него се намират някои от най-важните и красиви сгради на града- като Олимпион, където се провежда Солунският филмов фестивал.

Площад Дикастирион се намира в района на античната римска агора. Там е разположена статуята на Елефтериос Венизелос и се провеждат различни изяви.

Църквата Свети Димитър, Ротондата и Арката на Галерий

Това са три от на-важните забележителности на града. Църквата Свети Димитър е византийски паметник, който от 1988 е списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Има мозайки и стенописи, които са от 8 век. Можете да посетите и криптата на храма, която днес е изложбено пространство.

Ротондата е била предназначена за мавзолей на император Галерий. По-късно е превърната в христиански храм, посветен на Свети Георги и също е част от списъка на ЮНЕСКО. Днес там се организират изложби.

 

Триумфалната арка на Галерий, позната и като Камара, се намира на улица Егнатия близо до Ротондата. Това е най-известното място за срещи на жителите и посетителите на града. Построена е през епохата на римската „Тетрархия” (четиривластие) в началото на 4 век.

Нощният живот и солунските вкусотии

Категории: Солун Международно търговско изложение забележителности история
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus