Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Големи инфраструктурни проекти променят картата на Гърция

31 Август 2014 / 11:08:49  GRReporter
3149 прочитания

Съвременни пътища, нови трамвайни линии, нови линии на метрото в Атина и Солун се очаква да допринесат за преобразуването на транспортната карта на Гърция. Общо 8 обществени проекти в следващите месеци ще бъдат обявени публично, а 65 проекта по миналата програма ЕСПА постепенно ще бъдат приключени.

• До края на 2014 ще влезе в експлоатация новата магистрала Лефктро-Спарта, с дължина 47 км. Днес тя е завършена на 9-%, и ще намали значително разстоянието между Атина, Триполи, Каламата и Спарта, което ще даде тласък на туризма в района на Лакония.

Магистралата в Лакония, www.lakonikos.gr

• Очаква се до края на 2015 да бъде завършени голяма част от работите по  четирите пътни лъча Олимпийски път, магистралата Егеу, Йонийския път и Ε-65

• До края на 2014 се очаква да бъде завършен мостът Цакона, проект на стойност 19 милиона евро. Мостът с дължина 400 м. ще свърже района след голямото свлачище от 2003, и е последната част от недовършената част Парадиса-Цакона на магистралата Триполи - Каламата.

• 7 малки и средни, но също толкова важни пътни проекти са в етап на завършване и се очаква до края на годината да бъдат въведени в експлоатация. Според данни на министерството на инфраструктурата това са: част от магистралата в района на Малиакос, пътна отсечка Флорина-Ники, с дължина 14,5 км, втората фаза на пристанището на Игуменица, отсечката Горица-Агрия, с която се заобикаля Волос по пътя към крайбрежните села на Пилио, отсечката Агиос Николаос-Кало Хорио от северния път на Крит, новата сграда на летището в Сития,  пътният възел Велестино.

Както завършването на малки и средни проекти, така и рестартирането на големи магистрали и възлагането на нови големи проекти в най-близко бъдеще, ще създадат нови работни места, като се гарантира развитието на инфраструктурата в страната.

Министерството на инфраструктурата ще предаде през следващите месеци приключените големи проекти, както на регионално, така и на национално ниво. Това са проекти, забавени от много години, които ще подобрят ежедневието на гражданите и да превърнат страната в интермодален център.

Удължаване на трамвайната мрежа

tramvageris.blogspot.com

Мрежата в Атина се удължава в посока към Пирея. Проектът на стойност 91 милиона евро ще започне от спирка ИСАП в Нео Фалиро и ще завърши на пристанището в Пирея., ще е с дължина 5.4 км, ще има 12 спирки. При  строежа муще са заети 150-200 работници. Планира се да бъде приключен до края на 2015 и ще намали трафика на автомобили с 15 000 на ден.

С бързи ритми напредва строежа на метрото в Солун.

Пътни отсечки и метрото променят Северна Гърция

Въпреки, че основната отсечка, от пристанището на Игуменица до Кипи на Еврос на пътя Егнатия е завършена от 4 години, работи се по отсечките, свързващи основния лъч с Албания, Македония и България. Това е най-дългата пътна отсечка в Гърция и на Балканите, с най-много мостове и тунели.

Едновременно с това, в Западна Македония се изпълнява проектът Коромилия-Кристалопиги от пътя Сиатиста-Кастория-Кристалопиги, и стигащ до границата с Албания. Пътят се строи от 2012 и се очаква да бъде завършен през 2015, а цената му е 158 милион евро.

Малко по-на изток в строеж е пътната отсечка Флорина-Ники, предпоследната отсечка преди да бъде завършен целият лъч. Проектът е на стойност 65 милиона евро и ще е готово след 1 година.

Остава строежът на частта Птолемаида-Флорина, за да бъде завършена магистралата. Частта Козани-Птолемаида е готова от години.

Два проекта

В Централна Македония в развитие са 2 проекта, които ще превърнат пътя Солун-Серес-Промахон в магистрала. Очаква се да бъдат завършени до края на годината, и са на стойност 147 и 37 милиона евро съответно.

В Тракия се работи по 2 проекта от участъка Арданио-Орменио. Стойността на проектите е 25 и 86 милиона евро съответно. Очаква се да бъдат предадени до края на 2015.

Метрото

До края на 2014 няколко станции на метрото в Солун ще бъдат в напреднал стадий, а осем станции ще премина в етапа на завършеност на строителни работи. Въпреки това, пълното предаване се очаква през 2018. Трябва  да се отбележи, че проектът за метрото в Солун е „иновация”, тъй като тя работи с модерни технологии СВТС, а влаковете ще  са напълно компютъризирани. Цялостният напредък на проекта се оценява на над 50%, а финансирането на проекта е безпроблемно. По отношение на археологическите разкопки платената сума към днешна дата е 86 милиона евро, и ще бъдат поискани още 43 милион евро. Тази сума е най-голямата в историята на Солун за откриването на археологически съкровища, скрити в под земята.

www.tanea.gr

Категории: инфраструктурни проекти магистрали трамвай метро Атина Солун Лакония
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus