Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Французите се оттървават от гръцките си банки 

29 Август 2012 / 13:08:04  GRReporter
1850 прочитания

Френските банки масово се оттървават от гръцките си клонове. Най-голямата френска банка BNP Paribas още преди месеци закри гръцките си клонове, поради загубите, които претърпя на местния пазар.
    Преди седмици стана известно, че Алфа банк е предложила изгодна оферта на Credit Agricole за закупуването на банка Емборики. Веднага след институцията на Янис Костопулос предложения към французите направиха и другите две големи гръцки банки - Националната банка на Гърция и Eurobank. Сделката се очертава като голяма игра на нерви между френските и гръцките банкери, защото в зависимост от условията за рекапитализацията на Емборики, тя може да се окаже много апетитна плячка.
    Затова французите не бързат, а искат да извлекат максимална печалба от продажбата на Емборики. Решението уж трябваше да се вземе в понеделник от Управителния съвет на Credit Agricole, но във вторник стана ясно, че решението ще отнеме около две седмици. От друга страна гръцките банкери знаят, че ръководството на Credit Agricole иска да се оттърве от Емборики, която носи щети многократно по-големи от борсовата оценка на банката и вече вреди и на стойността на акциите на самата френска групировка. Затова гръцките финансисти не се притесняват, че сделката може да се отложи с няколко седмици.
    В интервю за френския вестник Les Echos изпълнителният директор на Credit Agricole Жан-Пол Шифле признава, че в сделката се преплитат много интереси. “Все още не сме решили кое от трите предложения да приемем, тъй като преговорите са в ход и в тях има и много странични участници като централните банки на Гърция и Франция, Европейската централна банка, гръцкият Фонд за финансова стабилност, Европейската агенция по конкуренция”, обяснява той.
    Агенция Ройтерс съобщи днес, че другата влиятелна френска банка с голяма инвестиция в Гърция Societe Generale вече преговаря със четвъртата най-голяма гръцка банка Пиреос за продажбата на дъщерната й банка Геники. “Преговорите се водят в момента”, е казал на агенцията анонимен източник, който не е пожелала да уточни в колко напреднал стадий се намират разговорите. Само преди месец Пиреос придоби държавната Земеделска банка.

Категории: гръцки банки Емборики Геники френски банки BNP Paribas Credit Agricole Societe Generale
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus