Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Alpha Bank поглъща Емборики

31 Юли 2012 / 12:07:14  GRReporter
1596 прочитания

Гръцката Alpha Bank е изпратила официално писмо до Атинската борса, в което съобщава, че е предложила на френската Credit Agricole да закупи всичките акции на банка Емборики. “Вярваме, че предложението ни ограничава използването на държавен капитал за приключването на сделката, отговаря на законодателството и допринася за усъвършенстването на гръцката банкова система”, се казва в официалното съобщение на банката.

    Само за една седмица това е третата голяма банкова новина за Гърция, след като Eurobank се раздели с финансовия колос на Спирос Лацис EFG, а банка Пиреос погълна здравата част на Земеделската банка АТЕ.От Alpha Bank все пак уточняват, че става дума само за предложение и още няма постигнато съгласие с Credit Agricole. В банковите среди се смята, че съвсем скоро такова предложение ще направят и Националната банка на Гърция, както и Eurobank, с които френската финансова групировка също е в преговори. Alpha Bank вече осъществява контрол върху дейността на Емборики, така нареченият due diligence, който се изисква при подобен вид сделки.  

От Credit Agricole са категорични, че ще се спрат на това предложение, което ще издигне ролята на банка Емборики на гръцкия пазар, а сделката ще трябва да има формата на сливане. В новата структура французите ще имат значителен дял, ще участват в увеличението на акционерния капитал на Alpha. В нея ще участва и катарския Paramount Fund, който държи 4,7 на сто от акциите на Alpha. По този начин ръководената от Янис Костопулос финансова институция ще успее да се рекапитализира като ограничи до минимум парите, които ще вземе от гръцкия Фонд за финансова стабилност.  Необходимото условие за участието на Фонда в рекапитализацията е банката да си е осигурила минимум 10 процента частни капитали.

    Няколко са причините французите евентуално да предпочетат Alpha Bank. Една от тях безспорно е сравнително по-слабите щети от PSI и сравнително добрите резултати, които тя показа при проверката на Black Rock. При скорошната рекапитализация конкретната банка получи само 1,9 милиарда евро от общо 18 милиарда, които бяха заделени за тази цел. Втората причина е добрата мрежа от клонове, с които тя разполага в страни като Сърбия, Румъния, България, Македония, Кипър и Украйна.
Очаквайте подробности.

Категории: Alpha Bank Credit Agricole банка Емборики поглъщане гръцка дългова криза финансови институции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus