Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пиреос плати 95 милиона евро за здравата част на АТЕ банк, гръцката държава подкрепи сделката със 7,2 милиарда

30 Юли 2012 / 13:07:04  GRReporter
1767 прочитания

Днес станаха известни подробностите около обявената в петък покупка от банка Пиреос на здравата част от Земеделската банка на Гърция.
    Какво купува банка Пиреос? Пасиви в размер на 21,4 милиарда евро от които 14,3 милиарда са депозити, 6,7 милиарда са задължения към банки и 0,4 милиарда са други видове задължения. Активите са в размер на 14,7 милиарда евро, от които 10,6 милиарда са кредити, а останалите 4,2 милиарда са други видове активи. Разликата между пасивите и активите на Земеделската банка АТЕ, която е в размер на 6,7 милиарда евро ще се покрие от гръцкия Фонд за финансова стабилност. Фондът ще изплати допълнително още половин милиард евро на банка Пиреос, за да гарантира, че общата капитализация на новата институция ще е над минималното ниво от 8% смятано към данните от март 2012.
    Консултант на банка Пиреос при покупката на здравата част на АТЕ е компанията Lazard Frères. Новата финансова институция държи 19 на сто от депозитите на гръцкия банков пазар и 16 на сто от кредитите. Показателят кредити-депозити се подобрява и достига 124%. Подобрена е и структурата както на кредитите, където 26 на сто са жилищни заеми, така и на влоговете, където 28 на сто са спестовни влогове. Цената, която е палатила Пиреос за закупуването на здравата част на Земеделската банка е 95 милиона евро, а държавата е “подкрепила” сделката със 7,2 милиарда евро.
    Общият обем на работа ще достигне за първите три години 155 милиона евро, а след това тази сума ще е годишният оборот на новата банка след плащането на данъците. Общите й активи са 74 милиарда евро, депозитите са на стойност 35 милиарда евро, а кредитите на стойност 44 милиарда евро. В нея ще работят 17 хиляди служители в 1230 банкови клонове в още девет страни освен Гърция.
    Сделката разсърди служителите на Земеделската банка на Гърция, които днес стачкуват, а от утре обявиха последователни 24-часови стачки и поискаха срещи с министъра на финансите Янис Стурнарас и на заетостта Янис Вруцис. Основното искане на банковите служители е свързано с осигурителната каса на банката и с еднократните обезщетения, които дава взаимоспомагателната каса.
    Това е първата голяма банкова сделка от началото на икономическата криза в Гърция. Анализатори на Пиреос вярват, че това ще е много добро послание към кредиторите на Гърция, които в последните две години непрекъснато подчертават необходимостта от окрупняването на гръцката банкова система. Параметрите на сделката са изработени от консултантските компании Alvarez & Marsal и Bain, които са били наети от правителството и от Банката на Гърция. Според тях Земеделската банка АТЕ е била заплашена от фалит и единственият шанс за спасението й е бил сливането с една от четирите големи местни банки. С това заключение са били съгласни и експертите на Европейската централна банка.
    Офертата на банка Пиреос е била най-добрата, защото тя единствена е гарантирала запазването на всички работни места в АТЕ. Поглъщането става при пълна гаранция за влоговете и на интересите на клиентите на АТЕ, които най-вече са сред селските стопани в страната. От банка Пиреос се ангажирали в близките седмици да излязат и със специални предложения за развитието на селското стопанство в Гърция. Нездравата част на АТЕ ще бъде ликвидирана според гръцкото законодателство, разрешението й вече е отнето.
    Интересна подробност от сделката е, че няма да бъдат опростени заемите, които Земеделската банка е дала на политическите партии, а те ще бъдат прехвърлени в портфолиото на Пиреос. Партийните кредити са изплащаеми и затова са част от здравата АТЕ. Въпросът предизвика огромен медиен интерес, тъй като в противния случай партийните заеми щяха да се прехвърлят на рамената на обикновените данъкоплатци.
    Най-много пари сред партиите дължи Нова демокрация - 120 милиона евро, от които 105 милиона на АТЕ и те трябва да бъдат изплатени до 2013 година и 15 милиона на банка Пиреос, които трябва да бъдат изплатени до 2015. ПАСОК дължи 111 800 000 евро, от които 96 80 00 на АТЕ и те трябва да се изплатят до 2013, 10 милиона на банка Марфин до 2015 и 5 милиона на банка Пиреос до 2015. СИРИЗА дължи 6 милиона евро на Националната банка на Гърция до 2014, а Комунистическата партия на Гърция дължи на същата банка 4 402 054, които е трябвало да бъдат изплатени до 2010.

Категории: банка Пиреос Земеделска банка на Гърция АТЕ гръцки Фонд за финансова стабилност партийни кредити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus