Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Флорина, градът на снега, вдъхновяващ художниците

05 Февруари 2012 / 18:02:23  GRReporter
3366 прочитания

В северозападния край на Гърция, на 680 м надморска височина, сред красиви езера и планини, се намира град Флорина ( http://bit.ly/AgtjuE ). Градът е икономически център и търговски кръстопът, който свързва Гърция с бившата югославска Република Македония и Албания.

Климатът (континентален със студени зими, обилни дъждове и много сняг) и географското положение на града му придават особен облик. Той е разположен на бреговете на река Сакулева, потънал в зеленина, и често през зимата е покрит със сняг.

От гледна точка на архитектурата град Флорина може да предложи характерни образци на неокласическия и македонския стил от миналото, повлияни от елементи на местната култура, като много от сградите са построени по време на турското робство. Усилията на мнозина жители са дали шанс на града да се развие чрез програмите за популяризиране на екотуризма с използване на средства от Европейския съюз. Разходете се по живописните улички на града и се насладете на останките от минали епохи, които се намират в абсолютна хармония със съвременните сгради. Можете да се разходите и в прекрасните гори наоколо.

Посетителите могат да се запознаят с историята на града ако се разходят из археологическите обекти в южната част на града, на хълма на Свети Пантелеймон, както и в музеите на Флорина – Археологическия, Византийския, Етнографския и Музея на съвременното изкуство. Освен това могат да посетят и Художествената галерия, където да разгледат произведения на флоринските художници.

От хълма Свети Пантелеймон се открива прекрасна гледка към града. Там може да откриете ресторанти и заведения, а на върха му има един кръст висок 30 метра, който през нощта се осветява от прожектори.

На брега на реката

Град Флорина е разположен на двата бряга на река Сакулева, като по-развит е левият бряг по течението на реката.

Къщите в неокласически стил, които се издигат по двата бряга на реката впечатляват посетителите и са извор на вдъхновение за художници, фотографи и режисьори – омагьосващият пейзаж на града се превръща в декор за три филма на големия гръцки режисьор Тео Ангелопулос («Пейзаж в мъглата», «Пчеларят» и «Щъркел на един крак»).

По протежение на реката ще видите също така ателиета на местни художници. Много са флоринските художници, чиито произведения са станали известни не само в Гърция, но и в чужбина.

Градът на снега и природните красоти

Районът около Флорина предлага всякакви пейзажи – планински, полупланински и равнинен. Градът е заобиколен от високи планински масиви - Ворас (Каймакчалан) 2 524 м., Варнундас (Перистери) 2 334 м., и Верно (Вици) 2 128 м.

На 19 км от града се намира ски-курортът Вигла-Писодери ( www.vigla-ski.gr ), любимо място за среща на любителите на снега и природата, които пристигат от цяла Гърция. Разполага с 10 писти, които могат да обслужат всички категории скиори и сноубордисти, както и 5 лифта.

В същата посока, на разстояние 45 км се намира Националният парк „Преспа” ( www.fdedp.gr ), една от най-известните туристически дестинации в Гърция, район с изключителна природна красота, известен по целия свят с редките си представители на флората и фауната. Там, както се казва «природата подражава на изкуството»! В „Преспа” ( www.prespes.gr ), няма да се наложи да търсите традиционни селища, тъй като целият регион е съхранил традиционния си стил, и ще ви предложи безброй възможности.

В района ще откриете красиви, живописни села и градчета, някои известни, като Псарадес и Нимфео, а други по-малко известни, като Андартико.

Традиционни продукти

Най-известните местни продукти от района на Флорина са червените чушки, традиционните сладка, преспанският фасул, и прочутите местни вина, а в традиционните таверни ще можете да опитате местните видове риба от езерата,     както и вкусните местни пити.

Как ще отидете

Град Флорина се намира на 159 км от Солун, на 571 км от Атина. От магистралата Атина-Солун, когато стигнете до Лариса, се отправяте към Еласона. Оттам следвате табелите за Козани, а после за Флорина.

Къде ще отседнете

За вашия престой в района на Флорина, можете да изберете някой от хотелите на сайтовете

www.cityoflorina.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=99&Itemid=248 и http://bit.ly/zQ2HKt .

 

Категории: Флорина туризъм традиционни продукти Национален парк Преспа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus